Reklama

Sekretar udruženja za poljoprivredu u PKS Željko Brozović rekao za RTS da će pod kukuruzom ove godine biti zasejano do milion i 250.000 hektara, ali da će biti „tanja setva“ jer je cena repromaterijala skočila i cena na berzama pala.

Setva u Srbiji će ove godine biti slabija i pored zasejanih konstantnih milion i 250.000 hetara, rekao je Željko Brozović, Sekretar udruženja za poljoprivredu u Privrednoj komori Srbije, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Odgovarajući na pitanja vezana za izvoz, Brozović je rekao da se moramo odreći oko 500 miliona dolara suficita od izvoza kukuruza jer ga neće biti i dodao da je prošle godine prinos bio oko 3,5 miliona tona po hektaru, što je dovoljno za domaće potrebe ali je podbačaj od blizu 55 odsto u odnosu na neku „normalnu“ godinu i normalnu žetvu.

U tom smislu, Brozović je naznačio i da će se tačno definisati iz roda 2012. godine koji je kukuruz dobar za upotrebu, koji može da se popravi i koji definitivno treba da bude uništen nepovratno.

Brozović je rekao da je globalno otopljavanje realna stvar, da je oko 30.000 hektara pod sistemom za navodnjavanje, a da bi se moglo doći do milion, kao i da treba raditi na edukaciji paora, primeniti sve agrotehničke mere.

Prema njegovim rečima pred setvu se može još što šta učiniti i nije sve izgubljeno, ali da je vreme da se „u minut do 12“ krene sa svim mogućim merama koje bi se mogle uraditi kako bi se na zadovoljavajući način uspela setva privesti kraju.

Srbija je po njegovim rečima imala oko 1,2 miliona hektara pod kukuruzom sa prinosom od šest do sedam tona po hektaru i da smo se „uljuljkivali što se toga tiče“.

Brozović je rekao da ima i dosta uvoznog semenskog kukuruza ali i da je domaća nauka, što se i pokazalo prošle godine, apsolutno na visini zadatka i može domaćim proizvođačima ponuditi izuzetno kvalitetne sorte pogodne za ovo podneblje.

Povodom usaglašavanja dogovora o ulaganjima „Al Dahre“ u srpski agrar i ulaganja 100 miliona dolara u sitem navodnjavanja, zavisno do tempa kada bi se sve to moglo primeniti, godina do dve je primeren period kada bi se mogli očekivati puni rezultati te akcije, zaključio je Brozović.

Izvor: rts.rs

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">