Proizvođači i prerađivači mleka jedva uspevaju da pokriju troškove proizvodnje a trgovinski lanci dobro zarađuju na njima, jer su oni ti koji diktiraju tržišne uslove

Kvalitet i dostupnost su, pored cene, najvažniji faktori koji utiču na konkurentnost bilo koje industrije, pa i mlekarske. Dr Rade Popović, profesor na Ekonomskom fakultetu u Subotici ocenjuje da su naši proizvođači i prerađivači mleka u pogledu kvaliteta konkurentni na domaćem tržištu, a sve su prisutniji i u inostranstvu.

Najviši kvalitet mleka, potreban za izvoz u EU ili Rusiju, kod nas imaju uglavnom veliki proizvođači koji mogu da obezbede optimalne higijenske i zdravstvene uslove. ”Oni su godinama radili na podizanju standarda proizvodnje, obučavali svoje dobavljače kako da proizvode ispravno i kvalitetno mleko, kupovali im rashladne uređaje i drugu opremu. Zato je vremenom porastao i kvalitet mleka u našoj zemlji koji može da zadovolji stroge standarde EU“, ističe Popović i dodaje da bar polovina mleka proizvedenog u Srbiji može da zadovolji ove kriterijume.

Prema procenama mlekara, za proizvodnju litre mleka potrebno je 56 dinara. Otkupna cena koju su veliki proizvođači do sada dobijali iznosila je od 35 do 38 dinara, plus premije, a mali su bili u još nepovoljnijoj situaciji sa cenom koja se kretala od 23 do 25 dinara i usled nemogućnosti mnogih od njih da konkurišu za premije. Zato se manja poljoprivredna gazdinstva, koja prave otprilike polovinu mleka na našem tržištu, ubrzano gase, dok veliki proizvođači opstaju ali su prilično zaduženi i zavise od toliko spoljnih faktora da svaki novi izazov na tržištu može biti koban za njih, upozorava Popović.

Za ovakvu situaciju nisu krive samo niske otkupne cene mleka. ”U mnogim zemljama, nadležna ministarstva stalno prate ceo proces proizvodnje, prerade i distribucije mleka i mlečnih proizvoda, kako bi imala informacije kojem sektoru je potrebna podrška, ali i da li su pravični odnosi između svih učesnika u ovom lancu. Ukoliko su odnosi narušeni, uvode se razne mere kako bi svi dobili bar približno onoliko koliko su zaslužili. Kod nas to nije slučaj. Proizvođači i prerađivači mleka jedva uspevaju da pokriju troškove proizvodnje a trgovinski lanci dobro zarađuju na njima, jer su oni ti koji diktiraju tržišne uslove”, naglašava Popović.

Domaći proizvođači svoje mleko prodaju jeftinije a mi ga kupujemo skuplje, bar u poređenju sa zemljama EU. Primera radi, tamo je otkupna cena po toni mleka bila 360 evra u trenutku kada je kod nas bila 270 evra. Cena litre mleka u nemačkim prodavnicama kretala se, međutim, oko 70 evrocenti, u Hrvatskoj oko 90 centi, u Francuskoj oko evro, a kad nas oko 90 centi.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">