Regionalna privredna komora u Subotici uputiće inicijativu nadležnim državnim organima kako bi se sprečio pokušaj „izigravanja“ Zakona o ograničenosti rokova plaćanja sklapanjem ugovora o konsignaciji.
Sekretar Regionalne privrede komore u Subotici, Ivan Vojnić Tunić, rekao je novinarima da primena novog Zakona o ograničavanju rokova plaćanja počinje krajem marta, a već sada su primetne najave sklapanja ugovora o konsignaciji između proizvođača i trgovaca, koji uz određene uslove prodaju proizvode u ime kompanija za određenu proviziju.

On je precizirao da se tim ugovorima regulišu načini i rokovi odjave tih proizvoda, odnosno rokovi plaćanja, što po njegovom mišljenju ponovo može dovesti do višemesečnih čekanja na plaćanje isporučene robe, čime će se izigrati rok za plaćanje regulisan novim zakonom, a to je 60 dana.

„Pojedini proizvođači, na osnovu saznanja koje imamo, blago su upozoreni da će sa velikim tržnim centrima sklapati ugovore o konsignaciji. Smatramo da je ta pojava problematična za primenu novog zakona i da nešto treba učiniti u pravcu propisivanja mera kojima bi se sprečila svaka mogućnost zloupotrebe primene ovog zakona“, rekao je Vojnić Tunić.

On smatra da bi konsignacija mogla da bude lošije rešenje u odnosu na period pre donošenja pomenutog zakona, kada se na naplatu isporučene robe čekalo i po nekoliko meseci.

„Najbolje bi bilo da neko vreme konsignacije i ne bude, jer u suprotnom postoji mogućnost da će veliki tržni centri ponovo određivati kada će odjavljivati proizvodnje prijavljene u konsignaciji“, rekao je Vojnić Tunić novinarima, pred današnju sednicu Upravnog odbora RPK Subotica.

Podsetivši da će po novom zakonu rok plaćanja između javnog i realnog sektora biti ograničen na 45 dana, a između pravnih lica u realnom sektoru na 60 dana, on je ocenio da se „taj efekat neće postići ukoliko se bude primenjivala konsignacija“.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">