Ministar poljoprivredeBranislav Nedimović posetio je nedavno Topolu gde je porodica Jokić zahvaljujući dobijenim sredstvima sagradila savremenu hladnjaču na 4.000 kvadratnih metara. Hladnjača je kapaciteta 2.500 tona, a smeštena u selu Krćevac. Ova značajna investicija namenjena skladištenju jabuka i drugog voća.

Uprkos pričama da administrativna procedura i uslovi koje moraju da ispune su isuviše komplikovani Jokići upravo pokazuju suprotno. Ne samo da nije nepotrebno komplikovano već je onako kako treba da bude i kako zapravo treba da se kontroliše primena ovako ozbiljnih subvencija u poljoprivredi, navodi se u saopštenju resornog Ministarstva..

U hladnjaču je investirano 215 miliona dinara, a ostvaren je povraćaj od 107 miliona dinara.

– Ova hladnjača od velikog je značaja za našu buduću proizvodnju jer kad imamo ovakav prostor u kom skladištimo jabuke, možemo da biramo trenutak kada ćemo je ponuditi na tržištu, ali i ispuniti zahtevne uslove čuvanja voća namenjenog izvozu na evropsko i svetsko tržište. Ovo je šansa i za zaposlenje meštana jer je posao u hladnjači dobilo 35 ljudi, rekao je okupljenim novinarima Miloš Jokić vlasnik kompanije „Terra Optima“ iz Krćevca kod Topole koja je iskoristila IPARD sredstva.

Tokom obilaska nove hladnjače u Topoli Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović je istakao da je ovo jedan od pet sličnih projekata koji će biti realizovani, a za koji je obezbeđen povraćaj 50 odsto. Dodao je i da je ovo mesto bogom dano za bavljenje voćarstvom i ima preko 5.000 hektara pod voćem.

Nedimović je rekao da se radi i da se radi na sistemu za navodnjavanje, kao i da je regulisana protivgradna zaštita automatizacijom centra na Bukulji.

Terra Optima je inače porodična firma osnovana 2013. godine. Pored nove hladnjače nalaze se i voćnjaci koji se prostiru na 104 hektara, od toga 60 hektara zauzimaju savremeni zasadi jabuke.

– Pored zasada u Topoli imamo zasad i u Sokobanji. Zastupljene su sorte Gala, Fudži i Crveni delišes koje plasiramo najviše na strana tržišta poput Malezije, Indije i Ujedinjenih Arapskih Emirata” objasnio je Miloš Jokić.

Prema podacima koje je saopštio Nedimović, kada su u pitanju IPARD programi, poljoprivrednicima će biti dostupno oko 225 miliona evra i biće podržano preko 150 projekata na teritoriji Srbije.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">