Predstavnik koalicije Ujedinjena demokratska Srbija (UDS) Aleksandar Rudić izjavio je da je “rak-rana” tržišta u Srbiji “dirigovano i fingirano berzansko poslovanje poljoprivrednim proizvodima”

“Međusobnom trgovinom sestrinskih firmi i dogovorima ‘velikih igrača’ stvara se samo privid fer tržišnih uslova, koji se po pravilu obijaju o glavu isključivo poljoprivrednim proizvodjačima, a naročito malim i srednjim, koji takve potrese teško podnose”, naveo je Rudić u saopštenju.

On je kritikovao ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića i ocenio da su i on i njegovi prethodnici “neozbiljni, nestručni i površni, i tek figure na položaju na kojem se nalaze”. “Politiku nadležnog ministarstva u stvari vode državni sekretari i duboke strukture unutar državne uprave, bliske velikim domaćim i globalnim poljoprivrednim igračima”, ocenio je Rudić.

Prema njegovim rečima, program mera pomoći u poljoprivredi je “nedovoljno i simbolično samozavaravanje države i javnosti o pomoći i podršci”. Ocenio je da državni konkursi za pomoć poljoprivredi nisu dobri jer su “uglavnom ciljani i namešteni za nekog”. Dodao je da je sistem isplate poljoprivrednih subvencija dobar, ali su subvencije male.

Rudić je rekao da od strateškog opredeljenja države zavisi da li će zemlju obrađivati stotine hiljada porodičnih poljoprivrednih gazdinstava, ili će ona biti “podeljena na latifundije malog broja privilegovanih pojedinaca i nekoliko stranih kompanija”. Odnosno “da li će opredeljenje države biti bogaćenje i koncentracija kapitala u okviru jednog ekskluzivnog kluba, te dramatičan poremećaj demografske slike naše zemlje”, napisao je Rudić.

Ocenio je da je Srbiji potreban drugačiji vid gazdovanja državnim zemljištem, jer je postojeći “neefikasan i koruptivan”.

On smatra da je potrebna i “sistemska podrška uspostavljanju, osnaživanju i širenju prerađivačkih kapaciteta, uspostavljanje zemljišnog maksimuma poreskom destumilacijom iznad definisane količine zemljišta, dosledna primena zakona o poljoprivrednom zemljištu u delu koji se tiče prodaje istog mladim poljoprivrednicima, a koji je u stvarnosti mrtvo slovo na papiru”.

Aleksandar Rudić je član Stručnog saveta za poljoprivredu Lige socijaldemokrata Vojvodine, stranke koja je članica koalicije UDS, zajedno sa organizacijom Srbija 21, Strankom moderne Srbije i Građanskim demokratskim forumom.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">