Reklama

(Economy.rs, Tanjug 18. oktobar 2011.)

Ujedinjene nacije, glad, hrana, izvori hrane, proizvodnja hrane
Agencija UN za hranu i poljoprivredu (FAO) pozvala je danas na veću transparentnost na tržištima hrane da bi se sprečio nagli rast globalnih cena hrane, i sa žaljenjem ukazala na broj gladnih u svetu na ceremoniji kojom se obeležava Svetski dan hrane.

„Nestabilnost cena hrane osporava osnovno ljudsko pravo na ishranu“, izjavio je predsednik FAO Žak Diuf, dodajući da „gotovo jedna sedmina svetskog stanovništva, skoro milijarda ljudi, gladuje“, prenela je agencija AFP.

Diuf je apelovao na svetske vlade da ulože dodatnih 80 milijardi dolara godišnje u poljoprivredu i proizvodnju da bi se povećale rezerve hrane do 2050.

Papa Benedikt XVI podvukao je tu izjavu, pozvavši na investiranje u poljoprivredu da bi došlo do stabilizacije proizvodnje i cena.

„Cilj ovog dana treba da bude angažovanje na donošenju odluka da se osigura da svako danas, a ne sutra, ima pristup neophodnim izvorima hrane“, izjavio je papa.

U godišnjem izveštaju objavljenom prošle nedelje, FAO je upozorio na visoke i nestabilne cene hrane, koje ugrožavaju siromašne porodice i mala poljoprivredna dobra.

Neke velike zemlje mogu da se odupru ekonomskoj krizi i nestašici hrane putem restriktivne trgovinske politike i primene bezbednosnih mera, dok su male uvozno zavisne države, pogotovo u Africi, ugrožene, dodala je agencija.

FAO je ukazao na to da će cene hrane verovatno ostati visoke i nestabilne uz povećanje tražnje u zemljama koje se ubrzano razvijaju, rast svetskog stanovništva i rast tražnje biogoriva, što sve vrši pritisak na sistem proizvodnje i distribucije hrane.

Svetske cene hrane ipak su oštro pale prošlog meseca zahvaljujući rastu proizvodnje u ključnim regionima gde su obavljene žetve, ali su i dalje dosta iznad prošlogodišnjeg nivoa.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">