Naši propisi u ovoj oblasti su delom potpuno harmonizovani sa propisima EU kad je u pitanju ambalažni otpad, dok se dobar deo zakona mora izmeniti i prilagoditi, zaključeno je na sednici Grupacije boja i lakova PKS

Proizvodnja boja i lakova u Srbiji direktno je vezana za građevinarstvo i njegovu sudbinu u Srbiji. Ove dve oblasti se međusobno prožimaju, odnosno upošljavaju. Inače, ako pogledamo u globalu, veliki proizvođači u proizvodnji boja i lakova su i veliki izvoznici, ali i uvoznici. Primera radi, prošle godine vrednost uvoza boja i lakova u Srbiju bila je oko 140, a izvoz oko 85 miliona dolara. Dakle, pokrivenost uvoza sa izvozom bila je 55 odsto. Međutim, pošto je ovo i izvozno orijentisana grana, kroz promociju privrede Srbije, možemo unaprediti i povećati poslovanje ove značajne privredne delatnosti. Značajna tržišta gde imamo šansu sa izvozom su Afrika, Azija, Evropska unija i zemlje bivše Jugoslavije. Ovo je između ostalog izjavio Vekoslav Šošević, sekretar Udruženja za hemijsku, farmaceutsku i gumarsku industriju i industriju nemetala Privredne komore Srbije (PKS), na sednici Grupacije proizvođača boja i lakova PKS. On je dodao da u vremenu koje je pred nama, kada smo počeli pregovore sa Evropskom unijom, moramo da uskladimo naše propise sa legislativom EU. To je od posebnog značaja za proizvođače i sve ostale u lancu ove delatnosti. Šošević je naglasio da treba doneti i novi zakon o zapaljivim tečnostima kao i zakon o eksplozivnim materijalima, jer se u ovoj oblasti primenjuju zakoni doneti daleke 1971. godine! Pregovori sa EU će nas naterati da se ubrzaju svi ovi procesi.

Milija Janković, predsednik Grupacije proizvođača boja i lakova PKS, je naglasio da je deo naših propisa mnogo strožiji nego oni u EU, ali se dobar deo zakona mora izmeniti i prilagoditi sadašnjem ekonomskom i vremenskom trenutku. Po njegovim rečima, materija u ovom trenutku nije valjano regulisana. Grupacija je zaključila da je potrebno doneti analizu o funkcionisanju sakupljanja i upravljanja otpadom. U okviru rešavanja ovih problema, nužno je rešavati i probleme ekologije. To znači da moraju operateri (postoji njih šest) da ulože novac u kapacitete za preradu tog otpada. Potrebno je i kroz anketu uraditi analizu, odnosno objediniti rezultate proizvođača i operatera u sakupljanju otpada iz ove oblasti. Cilj svih akcija je da se unapredi proces upravljanja otpadom. Probleme u ovoj oblasti nećemo rešiti samo donošenjem propisa i zakona, već je potrebna akcija i u našoj svesti, počev od razvrstavanja ambalaže.

Luka Starčević, iz Ministarstva energetike i zaštite životne sredine je rekao da je najveći deo zakonodavstva, kada je reč o ovoj oblasti skoro sto odsto usaglašen sa propisima EU. Učestvujući u raspravi Siniša Mitrović, savetnik predsedniak PKS, je naglasio da je konceptualno model upravljanja ambalažnim otpadom dobar. Ali, zakon i pravilnici koji postoje moraju se osavremeniti. To znači da mi danas moramo menjati doktrinu o upravljanju otpadom u Srbiji. U svim akcijama koje budemo vodili uvek nam je krajnji cilj smanjivanje troškova poslovanja kod kompanija u ovoj oblasti.

Suzana Milutinović iz Ministarstva za energetiku i zaštitu životne sredine govorila je o SEVESO postrojenjima. Ona je posebno naglasila da je PKS u ovoj oblasti kroz organizaciju niz skupova dala veliki doprinos edukaciji kadrova iz ove oblasti.

Zaključeno je da Grupacija proizvođača boja i lakova traži da država podrži i stimuliše rad građevinske industrije, jer se tako podiže nivo aktivnosti čitavog niza privrednih oblasti koje se naslanjaju na građevinarstvo. Tako bi se omogućio i rast proizvodnje i plasmana proizvoda proizvođača boja i lakova, koji upravo i rade za potrošače iz oblasti niskogradnje i visokogradnje.

Autor: B. Gulan

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">