Proizvođači koji imaju takve prozvode zaštićeni su pred nelojalnom konkurencijom, potrošači znaju da su to kvalitetni i autentični proizvodi, a država, pošto cena tim proizvodima raste, ima dodatni prihod od PDV-a za državnu blagajnu

Evropska komisija nedavno je usvojila Paket proširenja za 2021. godinu gde je detaljno ocenila kakav su napredak postigle zemlje Zapadnog Balkana i Turska na putu ka Evropskoj uniji, sa smernicama kako sprovoditi osnovne reforme, kao i one predstojeće. U poglavljima 11 i 12 ocenjena su polja poljoprivrede i ruralnog razvoja, kao i bezbednost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika. Između ostalog, a kada je politika kvaliteta u pitanju, Evropska komisija je upozorila na kontinuirano kašnjenje u usvajanju zakonodavstva o kvalitetu šeme za poljoprivredne proizvode i hranu.

Uvođenjem prehrambenih proizvoda u EU šeme kvaliteta dobijaju i proizvođači i potrošači i država, pa bi to trebalo da uradi i mesna industrija u Srbiji, rekla je nedavno Ana Ahčin, generalna sekretarka GIZ Mesne industrije Slovenije novinarima iz Srbije koji su u okviru projekta ”Originalni EU kvalitet – promocija proizvoda od svinjskog mesa u Srbiji” boravili u stručnoj i studijskoj poseti ovoj mesnoj industriji.

EU šeme kvaliteta obuhvataju zaštitu geografskog porekla, zaštitu geografske oznake i zaštitu tradicionalnog kvaliteta.

Ahčin je objasnila da potrošači preko proizvoda u EU šemamam kvaliteta dobijaju proizvode koji se bolje prodaju, jer se zna da su garantovano autentičnog kvaliteta, što je dobro za proizvođača.

Prema njenim rečima, proizvođači koji imaju takve prozvode zaštićeni su pred nelojalnom konkurencijom, potrošači znaju da su to kvalitetni i autentični proizvodi, a država, pošto cena tim proizvodima raste, ima dodatni prihod od PDV-a za državnu blagajnu.

”I u Srbiji bi to moglo da donese iste rezultate. Imate odlične prehrambene proizvode, pa kad ih zaštite niko drugih ih ne može imati pod tim imenom. Sada u Sloveniji imamo leskovačke ćevapčiće, a to je uzeto sa srpskog tržišta, ali ako ih vi zaštitite mi ih više nećemo prodavati pod ti imenom“, rekla je ona.

Ahčin je objasnila da je za zaštitu porekla na mesnim proizodima životinja mora biti rođena u istoj državi gde proizvod nastaje. ”Recimo u Sloveniji mi nemamo dovoljno svinja, tek za 35 odsto potreba mesne industrije, i zato smo izabrali na svinjskim proizvodima zaštićenu geografsku oznaku kao znak kvaliteta. Sirovina može biti iz EU, ali moraju ispunjavati uslove, dok proizvodni postupci moraju biti na određenoj teritoriji Slovenije“, objasnila je ona.

Tako je cela Slovenija teritorija za proizvodnju kranjske kobasice, a za proizvodnju kraškog pršuta i pančete – samo teritorija pokrajine Kras u Sloveniji.

Ona je objasnila da oznaka zaštite tradicionalnog kvaliteta u EU znači da su to proizvodi koji se odavno prave na području Slovenije, pa se odredi područje gde se pravi neki sir, recimo Bohinj, i za njega se dobije tradicionalna zaštita.

Novinari iz Srbije su u okviru posete obišli najvećeg proizvođača mesa i mesnih proizvoda u Sloveniji Celjske mesnine, u čijem sastavu su Pršutarne u Lokvi na Krasu i u Kobjeglavi i vinarija Radgonske gorice u Gornjoj Radgoni. Predstavljena im je proizvodnja zaštićene kranjske kobasice, kraškog pršuta koji se suši samo na vetru najmanje godinu dana i penina – penušavog vina koje se u Radgoni proizvodi gotovo 170 godina i za svoj kvalitet ima brojna priznanja.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">