Uvoz svinjskog mesa iz Evropske unije u poslednjih pet godina povećan je osam puta, a primena Sporazuma o saradnji i pridruživanju Srbije od 1. januara 2014. godine i novo smanjenje carina, dodatno će ga uvećati.
Nadležni iz Ministarstva poljoprivrede uveravaju farmere da će značajna sredstva iz agrarnog budžeta biti uložena u stočarstvo. Za neke grane poput domaćeg svinjarstva to bi trebalo da bude zanačajna finasijska injekcija, jer je stočni fond značajno smanjen.

Iako proizvodnju u svinjarstvu karakteriše naizmenični skok i pad cena žive mere, poslednjih godina mnogo su duži periodi niskih otkupnih cena i haosa na tržištu žive stoke, gde klaničari i nakupci postavljaju uslove proizvođačima, a država ne interveniše.

Tako je Vladimir Nedimović iz Donjih Petrovaca izgubio 4.000 evra na poslednjem turnusu kada je klaničar mimo dogovora snizio cenu kilograma žive vage sa 190 na 170 dinara i to opravdao time što se meso zbog besparice slabo prodaje . Nedimović tvrdi da je u to vreme uvežen poveći kontigent svinjetine iz EU, pa je samim tim stao otkup. Klaničar je sačekao da cene i psihološki padnu da bi zatim nastavio sa otkupom.

I Drago Zukić iz Vrbasa ušao je pre dve i po decenije sa velikom ambicijom u proizvodnju tovljenika i izgradio objekte za 3.000 komada. Nakon višestrukih gubitaka zbog obaranja otkupne cene ceo biznis je sa firme sa 23 zaposlena sveo na porodično gazdinstvo. Kaže da u ovu oblast država mora uvesti red. Ako su zahtevi prema farmerima poveliki, moraju se kontrolisati i klanice i trgovci.

Novi agrarni budžet predlaže da farmeri kredite kojima su se zadužili kod države ili kod banaka vraćaju robno, u mesu. To je oblik planske privrede kojoj se Evropa vraća, posebno u poljoprivredi, a koje se mi odričemo, iako je u prošlosti davala rezultate.

A planski se od janura 2014. smanjuje carina na uvoz svinjskog mesa iz EU sa 15 na devet odsto. Procenjuje se da nam zbog toga sledi dalji pad domaće proizvodnje i eksplozija uvoza mesa životinja koje su hranjene genetski modifikovanom sojinom sačmom. Domaći stručnjaci već dugo upozoravaju da Srbija godišnje gubi dve milijarde evra, samo zato što umesto proizvoda od mesa izvozi kukuruz u rinfuzi.

Izvor: RTV
Autor: Dragana Dumonić

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">