Reklama

Na petoj sednici Odbora Udruženja hemijske, farmaceutske i gumarske industrije i industrije nemetala bilo je reči o privrednim kretanjima, uvozu i izvozu robe, mogućnostima poboljšanja ambijenta za poslovanje članica, a doneta je i odluka o osnivanju Grupacije medicinske delatnosti

Proizvodnja hemijskih proizvoda u od januara do aprila ove godine porasla je za 18,1 odsto u poređenju sa istim prošlogodišnjim periodom. U porastu je i proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda, a jedino je za tri procenta smanjena proizvodnja gume i plastike i proizvoda od nemetalnih minerala. Hemijski, kao i proizvodi od kaučuka i nemetalnih minerala ostvarili su za četiri ovogodišnja meseca izvoz od 715 miliona dolara, što je za 35 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Najveći izvoz i uvoz registrovani su u kod proizvoda od plastičnih masa. Taj trend karakterističan je za sve sektore, mada je povećanje izvoza veće od povećanja uvoza. Na listi prvih deset artikala u izvozu nalaze se nove spoljne gume sa izvoznim rezultatom od 21 milion dolara, a na listi uvozne robe na trećem mestu su lekovi za maloprodaju sa 49 miliona dolara.

Sekretar Udruženja za hemijsku, farmaceutsku i gumarsku industriju i industriju nemetala Vekoslav Šošević, upoznao je privrednike sa nedavnom debatom u Privrednoj komori Srbije o ubrzanju strukturnih reformi i poboljšanju poslovnog okruženja, na kojoj je o budućim merama ekonomske politike govorio Mlađan Dinkić, ministar finansija i privrede. Vekoslav Šošević rekao je da su predstavnici ovog komorskog udruženja obišli prethodnih meseci dvadesetak kompanija širom Srbije, upoznali se sa problemima poslovanja, analizirali su i sistematizovali sve konkretne procese i sumirali rezultate. Uočeni su problemi u vezi sa preteranim i nepotrebnim administriranjem, sporim rešavanjem dobijanja građevinskih dozvola, ali i sa različitim carinskim tretmanom za istu robu i to na različitim carinskim ispostavama. Menadžeri ovih kompanija zahtevaju kreiranje boljeg privrednog ambijenta, rešavanje problema nelikvidnosti i stvaranje uslova za predvidiv kurs dinara. Proizvođači keramičkih pločica i biorazgradivih plastičnih kesa žalili su se na izraženu pojavu sive ekonomije, a mnogi privrednici ukazali su i na velike probleme koje imaju kako bi mogli da učestvuju na javnim tenderima, iako imaju kvalitetnu robu i usluge i ispunjavaju sve neophodne standarde.

Na sednici je doneta i odluka o formiranju Grupacije medicinske delatnosti u okviru Udruženja hemijske, farmaceutske i gumarske industrije i industrije nemetala. Članovi grupacije su klinički centri Srbije – Beograd, Niš, Kragujevac i Novi Sad, Agencija za lekove i medicinska sredstva, Republički fond za zdravstveno osiguranje Srbije, Komora privatnih zdravstvenih ustanova i privatne prakse Srbije i Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.

Izvor: PKS

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">