Predsednik Pokrajinske vlade dr Bojan Pajtić, u prisustvu gradonačelnika Kragujevca Veroljuba Stevanovića, zvanično je otvorio 11. Šumadijski sajam poljoprivrede, koji se od 11. do 14. septembra održava u Kragujevcu. Obraćajajući se domaćinima, gostima i izlagačima, predsednik Pokrajinske vlade dr Bojan Pajtić je, podsetivši na najznačajnije istorijske i kulturne ličnosti i institucije u Vojvodini i Šumadiji, poručio da su Šumadija i Vojvodina tokom istorije uvek mnogo novog i modernog dale Srbiji, ali da je u savremenom trenutku pred svima veliki zadatak. …
„Nije dovoljno to što je Vojvodina moderna regija. I nije dovoljno to što je Kragujevac danas ponovo jedan od najjačih industrijskih, kulturnih, obrazovnih i zdravstvenih centara u Srbiji. I nije dosta što ima ovo savremeno zdanje ‘Šumadija sajma’, koje značajem i mogućnostima uveliko nadrasta region. Pred nama je ponovo veliki zadatak. Jer danas, na ceo vek od početka Velikog rata, obeležavamo stogodišnjicu srpskih stranputica. Prošli smo kroz tri federacije i 25 godina obnavljali višestranačje koje nas nije usrećilo. Danas Srbija još uvek nema istinsku parlamentarnu demokratiju, pune građanske slobode, ozbiljnu pravnu državu, ekonomiju bez monopola, čistu evropsku perspektivu i stvarno nacionalno pomirenje.

Na stogodišnjicu rata kojim je otpočeo vek srpskih lutanja, mi treba da zatvorimo tu knjigu i da otvorimo novu. Pa da prestanemo samo da menjamo vlast, nego da menjamo i politiku. Da prestanemo da se delimo na prvu i drugu Srbiju, jer uskoro nećemo imati šta da delimo. Da shvatimo da ćemo biti veliki narod kad se pomirimo s tim da smo mali narod, pa svoju državu i njen razvitak primerimo sebi. Ako prvo ne stvorimo srpsku Srbiju, nikad nećemo imati evropsku Srbiju“, rekao je Bojan Pajtić i dodao da Srbija iz sveta koji se koleba, prepisuje recepte koji nisu uspeli.

„Primenjujemo neokonzervativnu šok terapiju i drastičnu štednju. A nigde se štednjom siromah nije obogatio. Jurimo bezglavo, vođeni ideologijom ogromnih nejednakosti i siromaštva većine građana, idejom uništenja srednjeg sloja i pretvaranja nacionalnog dostojanstva u potrošačku pokornost. To nam dobra neće doneti. I gde da povučemo jasnu crvenu liniju, ako ne u Kragujevcu? I odakle da krenemo u stvaranje države znanja, strategije i kontinuiteta, ako ne odavde? Ne slomljenih krila, nego smelo, kao kraguj“, rekao je predsednik Pokrajinske vlade.

Gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović je rekao da je, posle Novosadskog, Šumadijski sajam poljoprivrede postao jedna od najznačajnijih agrarnih sajamskih manifestacija u zemlji. „Činjenica je da jedini ozbiljni agrarni budžet u Srbiji imaju Vojvodina i Kragujevac, odnosno u agrar se ozbiljno ulaže samo u Vojvodini i Šumadiji. Da je tako na nivou države, verovatno bi nam bila drugačija i poljoprivreda“, rekao je Stevanović.

Nakon otvaranja Sajma poljoprivrede, predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić i gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović, na sastanku u gradskoj kući, složili su se da je saradnja Vojvodine i Šumadije prirodna, pre svega u poljoprivredi. Velike prednosti proističu iz koordinisane saradnje kad su u pitanju i evropski fondovi i lobiranje za razvojne projekte, koji omogućavaju da građani oba regiona, koja imaju značajne uspehe u privlačenju stranih investicija, bolje žive. Gradonačelnik Kragujevca izjavio je da će se u tom cilju koristiti i kancelarija Vojvodine u Briselu.

„Šumadija sajam“ i Grad Kragujevac, kao pokrovitelj, pripremili su bogat program na 11. Šumadijskom sajmu poljoprivrede, koji karakterišu izložbe stoke i sitnih životinja, stručna predavanja i prateće manifestacije.

  • Autor
    Članci
  • Komentari (1)
    Član 13.091

    Je l’ si ti Veroljube ikada bio na nekom Sajmu poljoprivrede a da to nije taj tvoj lokalni skup sumadijskim “ ‘bem mu koske“ seljaka?!

Odgovor na: Vojvodina i Šumadija mnogo dale Srbiji

Napišite komentar


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">