Reklama

Model danske genetike i proizvodnje svinja kao najbolji na svetu trebalo bi usvojiti u našoj proizvodnoj praksi kako bi unapredili naše svinarstvo, poručeno je sa seminara posvećenog savremenoj proizvodnji svinja održanoj u Industriji mesa Đurđević u Pećincima. Skupu su prisustvovali uspešni domaći odgaivači ali i stočari iz celog regiona.

Danska tehnologija uzgoja svinja, ali i visokorazvijena klanična industrija, prepoznate su u svetu kao najbolje, a porudžbine za kupovinu prasadi i svinjskog mesa stižu iz celog svet, bez obzira na cenu koja je veća od konkurentske.

Stručnjak iz kompanije „Breeders“, Andrej Bountovski, kaže da je u tom sektoru u Danskoj došlo do ukrupljavana. Tako su pre tri decenije broj farmi sa 30 hiljada smanjli na tri hiljade, a danas imaju samo 4, doduše ogromne klanice. Od svinjarstva godišnje zarade 5 milijardi evra što čini 5 odsto izvoza.

Kaže da Srbija ima dobre predispozicije da proizvode kvalitetno svinjsko meso i da će na tom polju sarađivati sa našim naučnim institucijama i vodećim prozvođačima.

Danska „matematika“

Koliko je realnost nemilosrdna govorii činjanica da je u ovom trenutku na farmama u Danskoj donji prag rentabilnosti 600 krmača. Godišnje proizvedu 32 miliona sivinja, od kojih 18 zakolju u Danskoj a 14 miliona izvezu. Genetika im napreduje krupnim koracima. Pre 30 godina godišnje je po krmači prosečno bilo zalučeno 19 prasadi a danas ima proizođača koji zaluče 40 pa i više. Prosečna cena „žive vage“ je 22/23 bila 1,60 evra po kilogramu. I na kraju, naslednici preuzimaju imanje automatski od roditelja već moraju da prođu obimnu obuku i plate porez državi na tu transakciju.

Na to koliko smo trenutno zavisni od uvoza najbolje svedoče činjenice koje je predočio direktor Mesne industrije „Đurđević“, Đorđe Kuzminac.

Lane smo uvezli 330.000 prasadi do 50 kilograma za šta smo izdvojili 33 miliona evra. Uvezli smo i svinjskog mesa i prerađevina u vrednosti od 300 milona evra.

I za kraj, koliko su naši stočari razjedinjeni govori i činjenica da imamo 88 udruženja, dok u Danskoj imaju samo jedno koje servisira sve potrebe proizvođača.

Autor: Đorđe Simović

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">