Prošle godine smo imali oko 630.000 hektara pod žitom i očekivanja su da će, uz mala odstupanja, i ove jeseni pšenica zauzeti iste površine. Nedoumica je hoće li ratari pri setvi primeniti potpunu agrotehniku zbog skupog goriva i veštačkog đubriva

Približava se oktobar i setva pšenice pa i sve češća pitanja koliko će setva koštati, i da li će zemljoradnici uspeti da kupe repromaterijal višestruko skuplji u odnosu na lane. Pšenica je u odnosu na prošlu žetvu poskupela za oko 40 odsto. Ove sedmice je kilogram bio 40 dinara na Produktnoj berzi Novi Sad, ali su prinosi u žetvi podbacili zbog tople i suve klime, pa ratari nisu imali neku zaradu.

Prošle godine smo imali oko 630.000 hektara pod žitom i očekivanja su da će, uz mala odstupanja, i ove jeseni pšenica zauzeti iste površine. Nedoumica je hoće li ratari pri setvi primeniti potpunu agrotehniku zbog skupog goriva i veštačkog đubriva, jer ima poljoprivrednika koji najavljuju da će sejati pšenicu i štedeti na đubrivu i umesto deklarisanog semena korisiti sopstveno takozvanu „tavanku – seme sa tavana” nastalo u proizvodnji poljoprivrednika..

Prema računu Agrarne komore poljoprivrednih proizvođača Srbije, hektar setve pšenice ratare će koštati 140.750 dinara, odnosno 81.093 dinara po jutru. Do te sume je Komora došla računajući dizel po subvencionisanoj ceni od 180 dinara po litru.

Predsednik Agrarne komore poljoprivrednih proizvođača Srbije Nenad Manić kazao je za Dnevnik da je u cenu setve ušlo i koštanje arende što je najveći trošak poljoprivrednicima, jer po hektaru zakup tuđih njiva košta 500 evra, odnosno 61.360 dinara.

– Gledajući po stavkama za oranje, zemljoradnicima po hektaru treba 9.310 dinara za oranje, setvospremiranje 2.920 dinara, rasturanje veštačkog ubriva 1.920 dinara, setvu pšenice 4.480 dinara, veštačko đubrivo NPK 38.230 dinara i seme pšenice 22.500 dinara – naveo je Manić i dodao da su cene mašinskih radova uzete iz cenovnika Zadružnog saveza.

Ratar Aleksandar Vijolgav iz Kaća sejaće pšenice na istoj površini kao i lane. Seme je već kupio, a veštačko đubrivo treba da mu stigne. Koliko će ga setva koštati ne zna još, ali navodi da će biti sigurno daleko skuplja od prošlogodišnje.

”Skupoća je velika, a cena pšenice ni u žetvi, a ni sada ne prati naše troškove. Čim skinem soju, krenuću da pripremam zemlju za setvu pšenice jer nisam još ostavio neobrađenu njivu”, kazao je Vijoglav.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">