Reklama

Izvor: http://www.inovacija.org/

Završeno je šesto po redu Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji u 2010. Cilj takmičenja je širenje duha preduzetništva u Srbiji u oblasti visokih tehnologija, kao i rast konkurentskog potencijala Srbije. Na ovogodišnjem takmičenju učestvovalo je 1.014 takmičara, koji su prijavili 284 inovacije, u tri kategorije: Realizovane inovacije, inovativne ideje i Srednjoškolski timovi. Ukupan nagradni fond ove godine iznosio je 12.000.000 dinara.

U četvrtak, 23.12. u studiju RTS-a u Košutnjaku, održano je finale u kategoriji realizovane inovacije.

Glasovi stručnog žirija, sačinjenog od funkcionera i uspešnih privrednika, kojim je predsedavao potpredsednik Vlade i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić, i glasovi recenzenata odredili su da je najbolja tehnološka inovacija u Srbiji u 2010. “Proizvodnja hemijski modifikovane invertaze (IHMI)”, tima TOP014 iz Valjeva. Tim koji sačinjavaju dr Zoran Vujčić, Gorica Stevanović i dr Petar Krunić osvojio je novčanu nagradu u iznosu od 2.000.000 dinara.

Prema oceni ministra Đelića, ovo je bilo najjače finale u poslednjih šest godina (otkako se održava takmičenje). Ozbiljnost takmičenja, prema njegovim rečima ogleda se, ne samo u broju prijava, već i u zastupljenosti timova iz svih krajeva Srbije, i po učešću žena u ovom takmičenju. Naime, finalisti su iz Valjeva, Čačka, Leskovca, Beograda i Pančeva, a u svakom od timova nalazi se bar jedna žena.
Da bi stigli do finala, timovi su morali da napišu biznis plan, rezime, da snime video prezentaciju i da dokažu fizičko postojanje inovacije. Tokom takmičenja prošli su četiri kruga recenziranja.

Finale Takmičenja u kategorijama Inovativne ideje i Srednjoškolski timovi, održano je 14. decembra 2010. U kategoriji Inovativne ideje svoje inovacije predstavilo je 17 timova, podeljenih u 6 oblasti. Apsolutni pobednik u kategoriji Inovativne ideje je tim Tunel, sa inovacijom “tunel”. Kompletan spisak oblasti, nazivi timova, kao i nazive njihovih inovacija.

U kategoriji Srednjoškolski timovi u finale se plasiralo 7 timova. Najbolje plasirani timovi među srednjoškolcima su timovi Life iz Beograda, sa inovacijom “Lampe od materijala za reciklažu” i tim Snit2 iz Vrbasa, sa inovacijom “Za početak, sistem C”. Kategorija srednjoškolski timovi se ove godine prvi put organizuje, i to u saradnji sa USAID Projektom za razvoj konkurentnosti Srbije, koji je obezbedio nagrade za dva tima koja se najbolje pokažu na finalu.

Organizator je osim glavnih, dodelio i veliki broj specijalnih nagrada poput onih za najbolji ženski (tim Komprese) i najbolji studentski tim (tim En Sistem). U cilju popularizacije inovativnosti i preduzetništva nagrađeno je i šest najbolje plasiranih timova iz gradova koji nisu imali predstavnike u polufinalu. Svim takmičarima se zahvaljujemo na učešću i uložnom trudu a posebno na fer pleju, koji je najviše došao do izražaja tokom i nakon finala.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">