Adresa: Trg Marije Trandafil 11, 21000 Novi Sad
Tel.: 0800 323 323 (besplatna linija)
web: www.prometej.co.rs
e-mail: office@prometej.co.rs

PROMETEJ je privatna izdavačka kuća koju su osnovali Zoran i Borka Kolundžija januara 1990. godine, sa sedištem u Novom Sadu. Objavljujemo knjige iz oblasti nacionalne istorije, menadžmenta, arhitekture, urbanizma, umetnosti, psihologije, domaću i prevedenu beletristiku, knjige za decu, knjige o pozorištu i filmu, sportu, monografije, eseje i časopise.

Posebna biblioteka posvećena je Novom Sadu. Sa oko 1400 dosad objavljenih naslova i produkcijom od oko 80 naslova godišnje, PROMETEJ se svrstao među najveće domaće izdavače. Naša prodajna mesta nalaze se u Novom Sadu i Kikindi. Sarađujemo sa oko 50 knjižara u zemlji, oko 200 biblioteka i 1.000 škola.

Našim uspesima doprinela je i saradnja sa Sterijinim pozorjem, Jugoslovenskom kinotekom, Novosadskim klubom, SANU, Maticom srpskom i mnogim drugim institucijama i pojedincima. Izlagali smo na sajmovima u Beogradu, Novom Sadu, Banjaluci, Nišu, Frankfurtu…

PROMETEJ je dobitnik mnogobrojnih nagrada i priznanja, od kojih izdvajamo Oktobarsku nagradu grada Novog Sada, Iskru kulture Vojvodine, Vukovu nagradu i Orden Vuka Karadžića. Smatramo da je naša zemlja samo deo sveta i trudimo se da održavamo kontakte sa našim čitaocima van granica naše zemlje, ali i sa stranim čitaocima, autorima i izdavačima. Verujemo u znanje, komunikaciju, knjigu…

Objavljenim delima PROMETEJ snažno afirmiše izdavaštvo u nauci, književnosti, publicistici, a izdavačku prepoznatljivost ova kuća ostvaruje reprezentativnim monografijama, delima posvećenim srpskoj kulturnoj i političkoj baštini, i posebno, onima koja se bave prošlošću i sadašnjošću Novog Sada i Vojvodine. Predusretljivošću i razumevanjem Matice srpske od jeseni 1999. godine koristimo zgradu-legat ove ugledne kulturne institucije na Trgu Marije Trandafil 11 u Novom Sadu.

U ovom starom zdanju nalazi se redakcija, ali i promotivno-galerijski prostor u kojem se predstavljaju naše knjige, kao i izdanja drugih izdavača, izlažu radovi uglednih slikara i fotografa, a često su na programu i zanimljiva predavanja i tribine – tako da ovaj prostor deluje kao svojevrsni kulturni centar.