Organska poljoprivreda i proizvodnja hrane bezbedne po zdravlje ljudi budućnost je poljoprivrede, kako u Evropi, tako i u celom svetu. Ona je zakonski regulisan sistem kontrolisane i sertifikovane proizvodnje hrane koji priprada održivoj poljoprivredi, objedinjujući tradiciju i nova naučna i tehnološka znanja uz poštovanje prirodnih principa. Međusobno povezane metode omogućuju da se ispune zahtevi potrošača za kvalitetom i zdravstvenom bezbednošću hrane i istovremeno doprinese zaštiti biodiverziteta i zaštiti životne sredine.

Organska hrana je bezbedna bez ostataka pesticida, teških metala, antibiotika, hormona, gmo i aditiva, sadrži više suve materije, mineralnih materija, posebno kalijuma, gvožđa i magnezijuma, vitamina, posebno C, beta karotena, flavonida (do 70%), kao i drugih biološki aktivnih materija – antioksidanasa. U povrću je oko 90% manje nitrita; u mesu je veći sadržaj nezasićenih masnih kiselina, posebno omega 3; u mleku je smanjen sadržaj štetnih metala, mikrotoksina i glukoalkaloida. Hrana ima prirodan ukus, miris i intenzivnu boju karakterističnu za vrstu i sortu. Sve to daje organski proizvedenoj hrani višu nutritivnu vrednost u odnosu na konvencionalno proizvedenu hranu.

Organska poljoprivreda podrazumeva proces održivog razvoja ruralne sredine u skladu sa raspoloživim resursima, tradicijom, biorazgradivim potencijalom staništa i predstavlja zaokruženu i celovitu farmersku proizvodnju, sa uravnoteženom biljnom i stočarskom proizvodnjom.
Organska proizvodnja obezbeđuje podršku međunarodnih organizacija za očuvanje životnog ambijenta i životne sredine i time doprinosi i globalnoj popularizaciji jedne zemlje i njene privrede. S obzirom, da je Republika Srbija u pogledu izvoza prehrambenih proizvoda u velikoj meri orijentisana na tržište evropskih zemalja, povećanjem organske sertifikovane proizvodnje omogućuje se ne samo zadovoljenje potreba domaćeg tržišta, već i izvoz.

NLB Banka Beograd kao društveno odgovorna kompanija, u cilju podsticanja organske proizvodnje hrane raspisuje konkurs za izbor najboljeg projekta za organsku proizvodnju hrane. Cilj ovog konkursa je višesutruk: da podrži i pomogne organsku proizvodnju i preradu u Srbiji; da podstakne nove i postojeće poljoprivredne proizvođače i prerađivače da prošire svoja znanja i mogućnosti u ovoj oblasti; da pomogne proizvođačima organske hrane da prošire svoju proizvodnju.

Konkurs je zamišljen sa idejom da podstakne razvoj organske proizvodnje i prerade u Srbiji, dajući mogućnost da poljoprivredni proizvođači i prerađivači koji se najviše angažuju i naprave najbolji projekat uz pomoć nagrade taj projekat i započnu. Najbolja tri projekta, po mišljenju stručnog žirija, biće nagrađena na sledeći način:

  1. 1.000.000 dinara (200.000 dinara se isplaćuje odmah na tekući račun registrovanog poljoprivrednog gazdinstva, a ostatak od 800.000 dinara banka će platiti po priloženim fakturama za realizaciju projekta uz dokumentovanje započetog procesa sertifikacije za organsku proizvodnju i preradu)
  2. 400.000 dinara (100.000 dinara se isplaćuje odmah na tekući račun registrovanog poljoprivrednog gazdinstva, a ostatak od 300.000 dinara banka će platiti po priloženim fakturama za realizaciju projekta uz dokumentovanje započetog procesa sertifikacije za organsku proizvodnju i preradu)
  3. 200.000 dinara (75.000 dinara isplaćuje odmah na tekući račun registrovanog poljoprivrednog gazdinstva, a ostatak od 125.000 dinara banka će platiti po priloženim fakturama za realizaciju projekta uz dokumentovanje započetog procesa sertifikacije za organsku proizvodnju i preradu)

Stručni žiri – sastavljen je od stručnjaka iz oblasti organske proizvodnje hrane, urednika odgovarajućih časopisa, kao i predstavnika banke:

  • Prof. Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, Prof. emeritus dr Branka Lazić
  • Podpredsednik Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje Serbia Organica – Jozef Gašparovski
  • Glavni i odgovorni urednik časopisa Povrtarski glasnik, Voćarski glasnik i Ratarski glasnik – Jovan Jančurić
  • Predstavnik NLB banke a.d. Beograd – Damir Jablanovski

Propozicije konkursa

Na konkursu mogu učestvovati svi poljoprivredni proizvođači koji imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo.

Konkrus se otvara 15. maja 2012. i trajaće tri meseca do 15. avgusta 2012.

Projekti koji konkurišu za nagradu moraju biti u skladu sa svim načelima sertifikovane organske proizvodnje i prerade hrane, u suprotnom neće biti uzeti u razmatranje za nagrade.

Rezultati konkursa biće objavljeni na press konferenciji u NLB banci a.d. Beograd u septembru 2012.

Detaljne informacije o konkursu biće na raspolaganju zainteresovanima na site-u NLB banke a.d. Beograd http://www.nlb.rs/organic/ kao i u svim poslovnicama banke i putem Kontakt centra banke 0700 655 522 ili 021 452 144.

Projekat se može predati

1. Elektronski putem na e-mail adresu:
organic@nlb.rs

2. Poštom na adresu:
NLB banka a.d. Beograd
Bulevar Mihaila Pupina 165v
11070 Novi Beograd
sa naznakom „Konkurs za najbolje projekte organske proizvodnje i prerade hrane“.

Svi učesnici konkursa pismeno će biti obavešteni o rezultatima istog.

Projekat mora da sadrži sledeće elemente

• kratak opis projekta (naziv i osnovni cilj projekta)
• ukratko opisati razlog za započinjanje ove vrste projekta
• detaljan opis aktivnosti na razvoju projekta, uz navođenje realnih potrebnih i dovoljnih uslova za realizaciju
• troškove realizacije projekta
• očekivani rezultati i vremenski okvir realizacije
• podatke o registrovanom poljoprivrednom gazdinstvu

PDF brošura

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">