Ispitivanje kvalitete mlijeka sa otkupnog područja mljekare Mostar

Natalija Dozet, Marko Stanišić, Sonja Bijeljac, V. Medan, D. Glogovac

Autori su ispitivali kvalitetu mlijeka na području Hercegovine, koja snabdijeva mljekaru u Mostaru Ispitivanja su pokazala da u prosjeku mlijeko individualnih grla sadrži 3,66 % masti, te 12,31 % suhe tvari. Međutim, mlijeko na rampi mljekare je slabije kvalitete, s prosječnom masnoćom 3,29 % i suhom tvari 11,76 %. Kiselost mlijeka kretala se od 6,6-8,8, prosječno 7,1 °SH.

Izvorni znanstveni članak

Uparavanje mlijeka u slojnim isparivačima

Svetozar Stanišić, Milan Medojević

U radu se razmatra hidrodinamika protjecanja mlijeka tokom uparavanja u isparivačima s padajućim slojem (filmski isparivači) kao i pitanja u vezi s utroškom energije na uparavanje mlijeka. Postavljene su diferencijalne jednadžbe slijevanja sloja mlijeka po uspravnoj vertikalnoj cijevi i iz njih su dobivene računske jednadžbe za određivanje brzine strujanja mlijeka i napona smicanja. Vizualnim posmatranjem uočeno je da se struktura slijevajućeg sloja ne narušava radi prolaza kroz sloj mjehurića pare.

Izvorni znanstveni članak

Izučavanje kemijskog sastava mlijeka na brdsko-planinskim područjima SR Srbije i mogućnosti prerade na mjestu proizvodnje

Mihajlo Ostojić, Dragica Miočinović

Rad obuhvata ispitivanje kvaliteta mlijeka u području Zlatibora i Timočkoj krajini. U Timočkoj krajini iznosila je suha tvar 12,68 %, mast 3,97 % prosječno, na području Zlatibora suha tvar je 13,06, a mast 3,88 % prosječno. U regionu Timočke krajine organizirana je tehnološki modificirana i usavršena proizvodnja bijelih sireva, što se pokazalo vrlo ekonomičnim načinom iskorištavanja mliječnih viškova.

Izvorni znanstveni članak

Stručni sastanak sekcija

Vijest

Vijesti iz mljekarstva

Vijest

Napravi novu temu u “Literatura”

Napišite komentar



<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">