• Autor
    Članci
  • Član 18.763

    Razmišljam da si na svom burnom području napravim priručnu pušnicu/sušaru. Muči me bura i kontradiktorne stvari koje slušam i čitam o takvom sušenju.

    S jedne strane čujem: bura je odlična, nema pršuta bez bure, čim je bura izvadi meso van itd.

    S druge strane čujem: meso se ne smije sušiti na stalnom i jakom propuhu, cirkulacija zraka mora biti vrlo blaga, vlažnost zraka mora biti relativno visoka. U protivnom, meso se izvana brzo presuši i dobije koru koja ne dopušta sušenje iznutra te dolazi do kvarenja, pojava šupljina u kobasicama itd.

    Često, kad je bura, zrak bude jako suh, a vjetar od 100km/h pa na dalje – dakle, jako daleko od ovih umjerenih uvjeta. Ipak, čim dođe bura, možeš vidjeti po dvorištima, balkonima i sl. kako vise pršuti, kobasice, špekovi.

    Kako mogu i jedni i drugi biti u pravu?

    Ima li netko znanja/iskustva,  ako već ne s našom primorskom burom, barem općenito s jakim i suhim vjetrovima?

    Član 19.581

    Evo ja!Mogu reci da znam sta je bura jer sam zivio na Jadranu odprilike 32 godine mada nikada tamo nisam susio meso ali ?

    Sada zivim u Canadi i sve to susim na ovome vjetru i vazduhu punom vlage.Neko kaze da se na jakoj vlazi ne moze susiti a ja tvrdim da moze i koliko ja poznajem te ljude sto suse,uglavnom suse,slaninu ,govedinu i kobasice jer u njima nema previse vode pa mogu to da rade dok u svinjskom butu koncentracija vode je velika i uslijed neznanja kako se rijesiti te vode meso se kvari i zavrsava u kanti za smece.

    Dakle glavni problem ti je izbacivanje vode iz mesa i kada to rijesis rijesio si sve probleme oko susenja,recimo da sam ga ja rijesio i da uspjesno susim sunke ili prsut,a za slaninu i kobasice idalje koristim klasican rad,malo dima i puno vjetra!

    Pozdrav

     

    Član 18.763

    Hvala ti na odgovoru. Mene s burom muči što zrak bude suh i ne znam što se onda dešava s eventualnim prenaglim sušenjem.

    Drago mi je da si uspio u rješiti sušenje u vlazi. Nisam znao da je u Canadi klima toliko vlažna.

    Član 19.581

    Jesi li ikada cuo da ljudi suse meso u frizideru ?Ja jesam,i probao sam i mogu ti reci da je uspjelo.Postoje Francuski sajtovi gde je to objasnjeno kako se radi,naravno na francuskom ali ti i dalje ostaje problam voda u mesu.Tamo u nasim krajevima Slovenija – Makedonija,postoje stege ili skripovi kojima se stisce meso,svaki dan po malo da bi se istjerala sva voda iz njega i kada je to gotovo meso se vjesa za susenje.U svakom slucaju vlaga nebi smjela da bude veca od 42 % ali ako dobro odstranis vodu iz mesa ni veca kolicina vlage mu ne smeta a poznato je da voda u mesu dovodi do kvarenja.

    Da se vratim na tvoj problem,normalno je da se meso pocinje prvo susiti izvana i onda postepeno dolazi do sve dubljeg susenja sve dok se komad mesa u cijelosti ne osusi !Za prsut da bi bio dobro osusen potrebno je od 5 do 8 mjeseci,zavisno od mnogocega pa i kolicine vlage u njemu a i u vazduhu.Ako se bojis da ce ti propasti meso a ti rizikuj sa komadom mesa od recimo 1 kg,pa ako i propadne nije neka steta .U svakom slucaju svaka skola se placa na neki nacin,je li tako

    Član 1.183

    Sime ako mogu da te razumem ti trenutno neradis t.e imas planove ali plasiss se kako ce to ispasti. Posalji mi poruku ako radis i imas problema ali tacno koi problem i ja cu ti napisati predlog kako da popravis. Inace nebojse za sve postoi resenje samo moras drziti sve pod kontrolom  kod susenja  taj proces traje dugo i imas mogucnosti da drzis pod kontrolu i kad izlazi ako si tamo i primetis lako je vratiti u dobar pravac. Tomislav za neke stvari je u pravu i da se pojavi taj prsten stavi komad mesa pod potisak.

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.