14.05.2009.

UZ POMOĆ START UP KREDITA BIĆE OTVORENO 3.300 NOVIH RADNIH MESTA

Više od 3.300 novih radnih mesta biće otvoreno na osnovu odobrenog prvog kruga kredita za početnike bez hipoteke u ovoj godini.

Na sednici Upravnog odbora Fonda za razvoj, iz sredstava kreditne linije start-up, za pokretanje sopstvenog biznisa,odobreno je 1.059 kredita u ukupnom iznosu od 1,6 milijardi dinara. Preduzetnicima je odobren 721 kredit, dok je pravnim licima odobreno 338 kredita.

Najviše zahteva za kredite preduzetnicima odobreno je za otvaranje zanatskih radnji, dok je najviše zahteva za kredite za pravna lica odobreno za proizvodnju prehrambenih proizvoda. Ostali zahtevi odnose se na otvaranje firmi za preradu drveta, turizam, obrazovanje, proizvodnjumašina, metala i metalnih proizvoda, električnih i optičkih uređaja, hemijskih, tekstilnih proizvoda i drugo.

Mladi do 25 godina starosti konkurisali su i dobili 351 kredit, dok je 529 mladih od 26 do 40 godina starosti dobilo kredit zapokretanje sopstvenog posla.

Krediti su odobreni na period od pet godina, sa periodom počeka od godinu dana, kamatnom stopom od 1 odsto godišnje, a sredstva su dobili svi koji su podneli zahteve do 16. aprila 2009. godine.
Sledeće odobravanje kredita obuhvatiće sve privredne subjekte koji budu podneli zahteve Fondu ili ekspoziturama Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća do 20. maja 2009. godine.

Krediti za početnike će se odobravati dok se ne utroši celokupan iznos sredstava u iznosu od 3 milijarde dinara koji je u ovoj godini predviđen, s tim što će se presek praviti svakog 20. dana u mesecu. Krediti za pokretanje biznisa su jedna od antirecesionih mera koje sprovodi Vlada Srbije, a kreditima koji su odobreni u protekle dve godine, u vrednosti od 4,7 milijardi dinara, otvoreno je 3.783 preduzeća i zaposleno 12.365 radnika.

Izvor: Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća