Reklama

U povodu puštanja u pogon Osječke tvornice mliječnog praška

Lujo Rukavina

U Osijeku je 12. rujna god. 1951. započela rad naša prva tvornica za proizvodnju mliječnog praška, koja radi na principu raspršivanja mlijeka. To je ujedno i prva tvornica ove vrste na Balkanu.

Stručni rad

Za razvitak mljekarstva u SRZ

Vaso Prodanović

Mlijeko i mliječni proizvodi važni su artikli za prehranu gradskog stanovništva, a pružaju veliki prihod i SRZ-ama, kod kojih postoje najveće mogućnosti da razviju napredno mljekarstvo.

Stručni rad

Organizacija kontrole kvalitete mlijeka

Mirko Francetić

Kad govorimo i pišemo o kontroli kvalitete mlijeka, moramo u prvom redu raščistiti jednom za uvijek pitanje kakvo mora biti mlijeko da ga možemo smatrati kao kvalitetno.

Stručni rad

O ulozi sabirališta mlijeka

Matej Markeš

Veće mljekare sakupljaju samo neznatan dio mlijeka izravno od proizvođača. Najveći dio dobivaju posredstvom svojih sabirališta, koja se nalaze gotovo u svakom većem selu mljekarskog rajona.

Stručni rad

O uzimanju uzoraka za ispitivanje mlijeka

Mirko Francetić

Za ispitivanje kvalitete mlijeka u onom opsegu, u kojem to već danas mogu izvršiti naša mljekarska poduzeća, treba uzeti svaki mjesec barem 3 puta po jedan uzorak za pretragu.

Stručni rad

Opskrba mlijekom grada Zagreba danas i preko zime

M. Premužak

Mlijeko je po svom karakteru vrlo vrijedna živežna namirnica i važna za prehranu naroda. Mlijeko je ujedno i vrlo hranjiv supstrat za razne mikroorganizme, bilo korisne, bilo štetne. Zbog toga je i podvrgnuto raznim promjenama i napadaju raznih mikroba.

Stručni rad

Vitamini u mlijeku

Mlijeko sadrži u većoj ili manjoj količini sve do sada poznate vitamine, te je prema tome prirodan izvor vitamina.

Stručni rad

Prijedlog saveznog propisa kvalitete

Prijedlozi saveznih propisa kvaliteta za mlijeko i mliječne proizvode objavljeni su na osnovu „Uredbe o jugoslavenskim standardima, saveznim propisima kvaliteta proizvoda i proizvođačkim specifikacijama“ (SI. list br. 17. od 4. travnja 1951. god.).

Vijest

Ručno pranje mljekarskih kanti

Da uklonimo ostatke mlijeka iz kanti, najprije ćemo ispirati kante 10 sekunda s hladnom vodom s pomoću sifona (ili u bazenu mlakom vodom, ne toplijom od 35 °C) upotrijebivši meke četke.

Stručni rad

Određivanje masti u mlijeku bez upotrebe sumporne kiseline

Matija Kovačević

Štetno djelovanje sumporne kiseline na odjeću i obuću ponukalo je razne istraživače, da pronađu zamjenu sumpornoj kiselini u Gerberovu postupku za određivanje postotka masti u mlijeku.

Vijest

Izračunavanje postotka masti u mlijeku

Naši majstori u mljekarama vrlo često griješe pri izračunavanju i određivanju prosječnog sadržaja masti u mlijeku. Obično uzimaju uzorak mlijeka od svakog vozara i dobivene analize zbroje, razdijele s brojem vozara te time smatraju da su dobili ispravan prosjek. Ovakav način određivanja prosječnog sadržaja masti u mlijeku može se primijeniti samo u onom slučaju, kad svi vozari imaju jednaku količinu mlijeka.

Stručni rad

Zanimljivosti iz mljekarstva

Vijest

Vijesti iz Udruženja

Vijest

Tržište mlijeka i mliječnih proizvoda

Vijest

Našim čitaocima

Vijest

Napravi novu temu u “Literatura”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">