Mehanizacija u sirarstvu

Dimitrije Sabadoš

Oduvijek je čovjek težio da što lakše i brže postigne što veći uspjeh u radu od kojega živi. U prosjeku je ta težnja ostala samo želja, dok je poneki o svom zanimanju razmišljao i za vrijeme rada i nakon njega, pokušavajući neprestano da pronađe i primjeni način i sredstva za popravljanje, pojednostavljenje i pojeftinjenje procesa proizvodnje, za povećanje proizvodnosti rada i za izradu što kvalitetnijih proizvoda. To je bila aktivna, stvaralačka težnja za racionalizacijom.

Stručni rad

Prerada ovčjeg mlijeka na bačijama u srezu Boljevačkom

Svetozar Karabašević

U brdovitim predjelima sreza boljevačkog od davnina su se razvili i znatnim dijelom su se do danas održali specijalni oblici stočarstva. Ljeti stada ovaca izlaze na Kucajske planine, gdje se ovce muzu i mlijeko prerađuje, a preko zime se stoka goni u naselja ili blizu naselja, gdje prezimljuje. Prirodno je, što su takvi oblici stočarstva uslovili i specifične oblike prerade mlijeka.

Stručni rad

Staklene boce za mlijeko

Mijo Đogić

Izgradnjom mljekara u akciji „Unicefa“ u glavnim gradovima pojedinih republika u Beogradu, Zagrebu, Novom Sadu, Osijeku, Sarajevu, Skoplju i Ljubljani, počele su mljekare i u našoj zemlji prvi put po suvremenom-načinu opskrbljivati građane u tim gradovima mlijekom u staklenim bocama, te je tako i naša zemlja stupila u tom pogledu u red ostalih naprednih evropskih zemalja.

Stručni rad

Domaći način spravljanja sirila

Milisav Ristivojević

Sitni proizvođači obično za podsirivanje mlijeka upotrebljavaju sirilo, koje sami spremaju, bilo što fabrike nisu u stanju da dadu dovoljne količine sirila, bilo što su sami prerađivači ovakav način rada prihvatili zbog jeftinije proizvodnje. Pored ostalih uzroka, sirilo slabe kvalitete je ozbiljan uzrok slabe kvalitete sireva na našem tržištu, a naročito se to može reći za bijeli sir.

Stručni rad

Organizacija otkupa mlijeka u Engleskoj

Đuro Dokmanović

Prije negoli opišem kako je organiziran otkup mlijeka u Engleskoj, ukratko ću iznijeti neke podatke o proizvodnji mlijeka a i mjere kojima sa unapređuje proizvodnja mlijeka.

Vijest

Za naše selo

Vijest

Naše mljekare

Vijest

Zanimljivosti

Vijest

Napravi novu temu u “Literatura”

Napišite komentar



<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">