„Zgotovljač sira“ – mehanizirani sirarski kotao

Dimitrije Sabadoš

Kad mljekarski stručnjak, kojemu je mehanizirani sirarski kotao nepoznat, stupa u siranu da se upozna s tim strojem, i nehotice upravlja pogled prema podu. Tu traži sirarski kotao ili nešto njemu slično. Koje li iznenađenje kad se pred očima zainteresiranog ukaže jedan ili više visokih, mliječno-bijelih, sjajnih i blještećih tankova, koji impozantno zapremaju prostoriju gotovo od poda, pa skoro sve do samoga stropa.

Stručni rad

Kontrola pogonskih (tehničkih) kultura za sireve, maslac i jogurt

Marija Butraković

Često se u praksi događa, da primjenom čistih kultura ne postižemo one rezultate u proizvodnji sira, maslaca ili jogurta, koje bi radi njihove primjene trebali očekivati.

Stručni rad

Sir parmezan u Rovišću

Andrija Milošević

Sir parmezan (a la Reggiano) počeli smo proizvoditi u pogonu Zagrebačke mljekare u Rovišću na koncu VI. mjeseca 1955. godine i dosad smo postigli povoljne rezultate.

Stručni rad

Analiza troškova otkupa i pasterizacije mlijeka u konzumnim mljekarama

Dušan Vitković

Vrlo je teško dati jednu opću analizu troškova otkupa i pasterizacije mlijeka u našim konzumnim mljekarama. Evidentiranje troškova ne vrši se na jedan jedinstveni način po mjestu i vrsti troškova, kako bi se oni mogli pratiti i uspoređivati. Ukoliko se pojedini troškovi i evidentiraju pojedinačno, to se ne vrši po istoj metodi. Sve ovo jako otežava detaljniju analizu troškova otkupa i pasterizacije mlijeka koja bi mogla da posluži kao baza za donošenje izvjesnih konkretnih zaključaka o načinu poslovanja mljekara.

Vijest

Da li je rentabilna upotreba koncentrata za prehranu krava muzara?

Moma Stambolić

Često se govori, da su mekinje ili drugi koncentrati skupi i da je zbog toga proizvodnja mlijeka nerentabilna. Istina je, da je ta proizvodnja često nerentabilna, ali ne zbog cijene mekinja, nego zbog nedovoljne proizvodnje stočne hrane na samom imanju. Nedostatak dobre stočne hrane proizvedene na samom imanju ne mogu zamijeniti skupe mekinje ili drugi koncentrati. Primjerima iz prakse dokazat ćemo to.

Stručni rad

O njezi i držanju krava

Vijest

Izgradnja mljekare u Soko Banji

Stočarsko-mljekarska zadruga u Soko Banji, radi podosta velike količine mlijeka u ovom srezu pristupila je izgradnji mljekare sa dnevnim kapacitetom od 3.000 do 5.000 lit mlijeka.

Vijest

Zanimljivosti iz mljekarstva

Vijest

Napravi novu temu u “Literatura”

Napišite komentar



<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">