Moderni uređaji za proizvodnju sterilnog konzumnog mlijeka

Josip Urban

Za mog posljednjeg boravka u inozemstvu (god. 1954.) poduzeće (sada njemačko-holandijski koncern), kod kojeg sam prije radio više godina kod gradnje i opremanja novih mljekara u srednjoj i zapadnoj Evropi, pozvalo me, da izravno pogledam montirane moderne uređaje za proizvodnju sterilnog konzumnog mlijeka.

Stručni rad

O upotrebi papirnatih boca za mlijeko

Mijo Đogić

Papirnate boce za mlijeko uvedene su u Americi, u New Yorku još god. 1929. Na temelju dotadanjih iskustava mljekare su zajednički zaključile, da osim staklenih upotrebljavaju i papirnate boce. U tu su svrhu već tada osnovane dvije tvornice za proizvodnju papirnatih boca za mlijeko s kapacitetom od cca 32 milijarde boca na godinu.

Stručni rad

O upotrebi muznih krava za rad

Ivan Benko

Unatoč razvoju mehanizacije u poljoprivredi i uza sve veći broj traktora i drugih vozila moramo biti svjesni, da je krava svejednako još dosta važna sprežna sila u našoj poljoprivredi. To osobito vrijedi za krajeve, gdje preteže sitni poljoprivredni posjed i gdje konje nije moguće uposliti izvan gospodarstva.

Stručni rad

Proizvodnja cheddar sira

Simo Parijez

Nazivi sireva obično su postali od imena mjesta, gdje je njihova proizvodnja prvo započela. Tako je i cheddar sir dobio ime po engleskom mjestu Cheddar, ali se njegova proizvodnja s vremenom raširila i usavršavala i izvan toga mjesta, te je danas ova vrsta sira veoma cijenjena i tražena na svjetskom tržištu.

Stručni rad

Izgradnja mljekarske industrije u svijetu uz pomoć Unicef-a

Lazar Poponjec

Dječji fond Ujedinjenih Nacija – UNICEF, u nastojanjima da pomogne djeci opustošenih zemalja u prošlom ratu, prolazio je za proteklih 10 godina razne faze svoje aktivnosti.

Stručni rad

Potrošnja mlijeka u Engleskoj

Đuro Dokmanović

Engleska pripada u red zemalja s velikom potrošnjom mlijeka, a ukupnu potrošnju konzumnog mlijeka po godinama prikazuje podaci u radu.

Stručni rad

Nešto iz prakse u Zapadoj Njemačkoj

Jakob Pirš

Zapadna Njemačka je danas bez sumnje jedna od najnaprednijih industrijski razvijenih država. Upravo tako ne zaostaje ni u ratarstvu ni u stočarstvu. U njemačkoj poljoprivredi proizvodnja mlijeka je važna gospodarska grana, zato joj se obraća posebna pažnja.

Stručni rad

Za naše selo – Međunarodni dan zdravlja

Vijest

Naše mljekare

Vijest

Vijesti iz mljekarstva

Vijest

Zanimljivosti iz mljekarstva

Vijest

Napravi novu temu u “Literatura”

Napišite komentar



<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">