Reklama

Međunarodni mljekarski tečaj u Zagrebu

Jordan Blaževski

Godina održavanja Međunarodnog mljekarskog tečaja u Zagrebu pada baš u godinu proslave 10-godišnjice postojanja Organizacije Ujedinjenih Nacija za ishranu i poljoprivredu (FAO).

Stručni rad

Razvoj mljekarstva u Jugoslaviji

Dušan Pavličić

Mlijeko i mliječni proizvodi odvajkada su cijenjeni kao neobično važne životne namirnice. Svježe mlijeko kao hrana bilo je poznato ljudima još u predhistorijsko doba. Izrada mliječnih proizvoda došla je nešto kasnije, kad se počela razvijati tehnika i civilizacija.

Stručni rad

O nekim osobenostima sirarstva NR Srbije

Obren Pejić

U NR Srbiji postoje originalne vrste mekih i tvrdih sireva, što predstavlja važno bogatstvo kod stvaranja našeg jugoslovenskog asortimana mekih i tvrdih sireva. Neki od tih sireva odavna su poznati van granica naše zemlje i predstavljaju važan artikal unutrašnje i vanjske trgovine (kačkavalj, beli sirevi, somborski sir, manur).

Stručni rad

Mliječni proizvodi u NR Hrvatskoj

Matej Markeš

Mlijeko i mliječne proizvode narod je cijenio ne samo kao hranu, nego i kao lijek. U prvoj, na hrvatskom jeziku pisanoj medicinskoj knjizi (1776.) ima više uputa o pripremi raznih lijekova i napitaka za okrepu od kravljeg i kozjeg, također i od magarećeg i svinjskog mlijeka, pa od vrhnja, maslaca, stepke i sirutke.

Stručni rad

Naši glavni otočki sirevi

Davor Baković

Na većini jadranskih otoka ovčarstvo je važna grana privrede. Prolazeći brodom uz ove otoke teško je strancu vjerovati, da na onim kamenjarama i rijetkoj makiji može živjeti ovca. Krš je degradiran i vegetacija je u stalnom regresu, te su pašnjaci na otocima vrlo oskudni.

Stručni rad

Sirarstvo oko Triglava

Srečko Šabec

Izrađivanje sireva u NR Sloveniji ima već lijepu tradiciju. Smatra se da su vještinu izrađivanja sireva na slovenskom teritoriju poznavali već starosjedioci Iliri ili Kelti.

Stručni rad

Mliječni proizvodi u NR Bosni i Hercegovini

Nikola Zdanovski

God. 1953. u NR Bosni i Hercegovini uzgajalo se 1,124.538 goveda sa 480.590 krava i 1,828.552 ovaca sa 1,178.595 muzarica. Držanje koza u Republici, kao mjera za zaštitu šume, zabranjeno je.

Stručni rad

Iskustva o držanju stoke izvan staja ili u otvorenim stajama

Albert Ogrizek

Na poziv i želju uredništva časopisa „Mljekarstvo“, a prigodom održavanja Međunarodnog mljekarskog tečaja u Zagrebu, donosim kratak pregled o nekim iskustvima u pogledu držanja stoke izvan zatvorenog stajskog prostora. Pobliže podatke naći će čitalac u domaćim radovima, označenim u popisu literature.

Stručni rad

Osnovni faktori proizvodnje mlijeka

Dinko Kaštelan

Proizvodnja mlijeka je kod nas malena, ponajviše radi slabe prehrane krava, tako da ni sadašnji njihov proizvodni kapacitet nije iskorišten. Malena proizvodnja, razmjerno malen broj goveda i nejednakomjernost te proizvodnje tokom godine otežava stalnu opskrbu gradskih potrošača i mljekara mlijekom.

Stručni rad

Uzgojne bolesti goveda i proizvodnja mlijeka

Danilo Jakšić

Ne bi se moglo reći da one najraširenije uzgojne bolesti goveda: tuberkuloza, bruceloza i jalovost predstavljaju za našu zemlju problem tek od novijeg datuma. Raspolažemo podacima da ih je u Jugoslaviji bilo i ranije, no u vrijeme one opće privredne depresije, u periodu između dva svjetska rata, niti im je naš proizvođač poklanjao neku naročitu pažnju, niti se tadašnja vlast aktivnije založila na njihovom iznalaženju, suzbijanju i iskorjenjivanju.

Stručni rad

Uloga kadrova u unapređenju mljekarstva

Dimitrije Sabadoš

I u našoj zemlji je put razvoja mljekarstva obilježen stadijima kroz koje je ono prolazilo u zemljama s naprednim mljekarstvom. Uz proizvodnju i preradu malih količina mlijeka u skoro svakom poljoprivrednom domaćinstvu, koje je to činilo većinom za potrebe prehrane članova vlastite obitelji, razvijalo se i iskorištavanje većih količina mlijeka od manjih i većih stada krava, ovaca i koza, koja su se u sezoni vegetacije okupljala i prehranjivala na dolinskim ili planinskim pašnjacima.

Stručni rad

Napravi novu temu u “Literatura”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">