Tendencije u proizvodnji autohtonih mliječnih proizvoda u Bosni i Hercegovini

Natalija Dozet, Marko Stanišić, Simo Parijez, Sonja Sumenić

Brdsko-planinsko područje Bosne i Hercegovine predstavlja značajan dio naše republike, čiji privredni i društveno-ekonomski uvjeti daju stočarstvu karakter vodeće grane u poljoprivredi. Mlijeko i mliječni proizvodi učestvuju dobrim dijelom u vrijednosti stočarske proizvodnje.

Stručni rad

Komparativni uzgoj nekih sojeva laktobacila na različitim hranjivim podlogama

Zdenka Koritnik

O vrstama hranjivih podloga pogodnih za rast, izolaciju, identifikaciju, brojanje i održavanje laktobacila su do danas pisali mnogi autori, kao što su Mitchell, Rogosa, Sharpe, Kulp i White, Davis, i Wiseman. Svi oni su na osnovu svog eksperimentalnog rada su uzgojem laktobacila na određenim hranjivim podlogama dolazili do određenih iskustava i rezultata, koji su ih navodili da tu podlogu opišu, preporuče i da se njome služe. Tako smo i saznali za MRS agar. Par ada j zov agar, sirutkin agar, LRS™, L agar i za još mnoge druge hranjive podloge, čiji su osnovni sastojci bili sok od mrkve, narandže ili jetre. U tom dosta širokom izboru mi smo odabrali nekoliko hranjivih podloga najprihvatljivijih za pripremu i naše laboratorijske mogućnosti. Komparativnim uzgojem naših odabranih sojeva laktobacila na tim hranjivim podlogama mi smo došli do određenih iskustava i rezultata o kojima će biti govora u daljnjem izlaganju. Svrha takvog našeg rada bila je od tih nekoliko hranjivih podloga odabrati onu, koja bi u našim laboratorijskim uvjetima najviše odgovarala za praćenje rasta i broja laktobacila. Taj broj laktobacila bi nam poslužio kao kvantitativni pokazatelj aktivnosti određenog soja laktobacila u proizvodnim uvjetima.

Stručni rad

Standardizacija kontrolnih laboratorijskih metoda u mljekarstvu – određivanje količine masti u homogeniziranom mlijeku

Tatjana Slanovec, A. Arsev, Š. Lendvaj

Kod rutinskog određivanja sadržaja masti u homogeniziranom mlijeku po Gerberovoj metodi (10.75 ml) nailazimo na specifičan problem. Uobičajeni postupak ne daje realne rezultate zbog težeg izdvajanja mlječne masti prilikom centrifugiranja butirometara. Postupak propisuje 1100 ± 100 o/min, horizontalna udaljenost dna ležišta butirometara od osovine je 24 do 28 cm, vrijeme centrifugiranja 5 minuta. U vezi navedenog postavlja se pitanje prilagođavanja zadnje faze Gerberovog postupka novim osobinama mliječne masti

Izvorni znanstveni članak

Lička basa

Ljerka Kršev

Po svojoj konzistenciji, izgledu i okusu lička basa svrstava se u grupu svježih mekih sireva. U raznim područjima Like basa se priprema prema različitim receptima od miješanog mlijeka – ovčjeg i kravljeg – ili od kravljeg punog ili djelomično obranog mlijeka. Odabrali smo okolinu Vrhovina i Otočca za praćenje autohtone tehnologije i neke karakteristike base. Na tom području basa se priprema iz djelomično obranog mlijeka.

Izvorni znanstveni članak

Vijesti iz mljekarstva

Vijest

Napravi novu temu u “Literatura”

Napišite komentar



<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">