Reklama

Principi i klasifikacija metoda kontinuirane proizvodnje maslaca

Ljubomir Ilić

Razvojem mljekarske tehnike, porastom gradova i industrijalizacijom težilo se pronalaženju efikasnog načina da se za kratko vrijeme proizvede što više maslaca. Rješenje se vidjelo u konstrukciji aparata za protočnu proizvodnju maslaca.

Stručni rad

Prilog ispitivanju električne provodljivosti i klorida mlijeka

Natalija Dozet, Marko Stanišić, Sonja Bijeljac

Vrijednost fizičkih svojstava mlijeka je usko povezana sa sastavom i drugim svojstvima, te kao konstante mogu da ukazu na ispravnost kvaliteta. Izučavanje odnosa fizičkih konstanti i ostalih komponenata mlijeka, kao i utjecaj promjena na fizička svojstva su obradili mnogi autori. Svi ti radovi ukazuju da metode ispitivanja fizičkih konstanti mlijeka mogu da pruže brze i odgovarajuće metode u analizama mlijeka.

Stručni rad

Značaj proizvodnje mlijeka u prahu kao regulatora sezonskih kolebanja sirovine

Jelisava Gluvaković

U toku razvoja cjelokupne industrije, naročito poslije Drugog svjetskog rata, naglo se razvila i mljekarska industrija koja u sklopu cjelokupne privrede ima veliki značaj. Ovisno o području gdje se razvijala, mljekarska industrija je svoj razvojni put usmjerila u pravcu potreba tržišta. Tako se u velikim gradovima razvila industrija konzumnih proizvoda (mlijeka i fermentiranih napitaka), a maslac, sirevi i mlijeko u prahu su postali glavni proizvodi u pogonima, koji su udaljeni od velikih gradova, a okruženi bogatom sirovinskom bazom.

Stručni rad

Mogućnosti proizvodnje maslaca sa smanjenim sadržajem masti

Nikola Toboršak

Razdoblje unazad 20 godina karakteriziraju velike promjene kako u tempu i načinu života, tako i u stupnju industrijskog razvoja. Razumljivo je da se to odrazilo i na prehranu čovjeka, posebno na njezinu strukturu i postavilo nove zahtjeve u pravcu razvoja prehrambene industrije.

Stručni rad

XV. seminar za mljekarsku industriju

U Zagrebu je 25. i 26. siječnja 1977. održan već tradicionalni, sada XV Seminar za mljekarsku industriju, koji svake godine organiziraju Prehrambeno-tehnološki institut i Laboratorij za mlijeko i mliječne proizvode Tehnološkog fakulteta.

Vijest

Napravi novu temu u “Literatura”

Napišite komentar



<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">