Zgusnuta sirutka u proizvodnji krem sladoleda

Vesna Kerin, Davor Baković

U tehnologiji sladoleda potrebno je povećati mliječnu bezmasnu suhu tvar koju sačinjavaju mliječne bjelančevine, mliječni šećer i mineralne tvari. Do sada se za to najviše koristilo obrano mlijeko u prahu, a u zadnje vrijeme sve više demineralizirana sirutka u prahu.

Stručni rad

Proučavanje i izbor fagorezistentnih čistih kultura za industrijsku preradu mlijeka

Slavica Švigir-Varga, Ljerka Kršev

Bakterije su nosioci ili domaćini određene vrste virusa, nazvanih fagima. Bakteriofagi su specifični u odnosu prema domaćinu i svaka bakterija može poslužiti kao nosilac jednog ili više faga. Svaka se bakterija može zaraziti, ako je osjetljiva na fag. Neke su bakterije genetski otporne radi pomanjkanja receptora na svojoj površini. Djelovanje faga na stanicu se očituje u primjeni njenih morfoloških i biokemijskih osobina, te djelomičnom ili potpunom lizom.

Izvorni znanstveni članak

Razmatranje otpadnih voda mljekarske industrije

Mira Špirić

U mljekarskoj industriji nije moguće izbjeći potrošnju vode za pranje, ali iskustva pokazuju da se u mnogim mljekarama može postići smanjenje količine mliječnih sastojaka koji se gube u otpadnim vodama, kao i količinu otpadnih voda.

Stručni rad

Vijesti iz mljekarstva

Vijest

Napravi novu temu u “Literatura”

Napišite komentar



<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">