Usporedba proizvodnje maslaca kontinuiranim i klasičnim postupkom

Ljubomir Ilić

Pod maslacem se podrazumijeva proizvod dobiven iz mlijeka odvajanjem mliječne masti i njenom daljom obradom. Sastoji se najvećim dijelom iz masti (82-84 %), zatim vode (14-16 %), nešto bjelančevina (0,60 %) pepela (0,13 %) i ostalih organskih tvari (0,7 %) – uglavnom laktoze. Maslac se može dobiti direktnom obradom mlijeka, ili prethodnim izdvajanjem pavlake i njenom daljom obradom.

Stručni rad

Neka razmatranja u vezi stvaranja kajmaka

Đorđe Zonji

Kajmak je mliječni proizvod koji je, nažalost, slabo proučen kako sa tehnološke, tako i s ekonomske točke gledišta. Industrija mlijeka je u potpunosti ignorirala ovaj proizvod, premda je vrlo tražen i omiljen u mnogim krajevima Jugoslavije, pa su i danas jedini proizvođači, isključivo individualni proizvođači mlijeka. Po cijeni je kajmak dostigao maslac, a randman je takav, da uzevši u obzir mogućnosti korištenja i kajmačenog mlijeka, ekonomski efekt u proizvodnji nije za podcjenjivanje. Vjerujemo da bi kvalitetan kajmak mogao biti proizvod za izvoz, ali u svakom slučaju je vrlo interesantan proizvod za domaće tržište.

Stručni rad

Mikroflora mljekarskog suđa i skupnog mlijeka u domaćinstvima SR

Milan Zjalić, Nevenka Orlić

Ispitana je mikroflora skupnog mlijeka i mljekarskog suđa u 84 seoska domaćinstva koja predaju mlijeko mljekarama na preradu. U mikroflori skupnog mlijeka prevladavaju streptokoki i E. coli, a u mikroflori mljekarskog suda nehemolitički mikrokoki, streptokoki i E. coli.

Stručni rad

Bakteriološka i organoleptička istraživanja kvalitete mlijeka kod različitih sistema pakovanja

Dinko Kaštelan

Osam dana provodila su se bakteriološka i organoleptička istraživanja kvalitete mlijeka kod različitih sistema pakovanja ovisno o uvjetima skladištenja mlijeka. Sistem pakovanja bitno se razlikuje po zračnom prostoru nad mlijekom, koje je pakovano. Sistem A ne predviđa zračni prostor, sistem B (pakovanje visokog formata) u krovastom dijelu pakovanja ima graničnu površinu mlijeko/zrak cca 49 cm3, sistem C (poprečni format pakovanja) ima graničnu površinu cca 71 cm3 s većim volumenom zraka.

Recenzija

Napravi novu temu u “Literatura”

Napišite komentar



<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">