Fermentirani mliječni napici

Ksenija Stefanović, Branka Bačić

Dugogodišnjim radom na analizama fermentiranih mliječnih napitaka autori su nailazili na uzorke jogurta i kiselog mlijeka u originalnom pakovanju koji su sadržavali E. coli pozitivan. Kako se prema literaturi E. coli ne bi trebao razvijati u ovim proizvodima to je ispitano da li se u toku čuvanja jogurta i kiselog mlijeka u roku od pet dana koli titar mijenja, i kako temperatura držanja uzorka utječe na ove promjene. Rezultati su pokazali da se broj E. coli smanjuje u toku čuvanja i to brže na višoj nego na nižoj temperaturi.

Izvorni znanstveni članak

Kristalizacija laktoze i proizvodnja laktoalbumina iz demineralizirane sirutke

Ivan Balzer, Marjan Rybak

Demineralizacija sirutke provedena je kationskim i anionskim ionskim izmjenjivačima tipa Zerolit, a njezino uparavanje pod vakuumom (20 mm Ha) na temperaturi 40-50 °C. Kristalizacija laktoze iz koncentrirane demiralizirane sirutke (60-65 % s. t.) i provođenja beta laktoze u nehigroskopnu alfa laktozu (kristalizira s jednom molekulom vode) izvršena je na temperaturi 30 °C i potom na 15 °C i 5 °C. Iz osam litara slatke sirutke kristalizacijom je dobiveno 290 g (3,7 %) laktoze i 94 g (1,2 %) demineralizirane i djelomično delaktozirane sirutke sa 65 % laktoze i 30 % proteina.

Izvorni znanstveni članak

Proizvodnja steriliziranih obogaćenih mliječnih napitaka za ishranu djece u industrijskim uvjetima

Marijana Carić, Dragoljub Gavarić, Spasenija Milanović, N. Jakimov, A. Karić, D. Marković

Nepravilna ishrana bogata mastima i ugljikohidratima, a siromašna u biološki visokovrijednim sastojcima hrane, prisutna je odavno i još uvijek u našoj zemlji. Ova ispitivanja su izvedena sa ciljem dobivanja zdrave hrane na bazi mlijeka za djecu, obogaćene proteinima, vitaminima i mineralnim tvarima. U industrijskim uvjetima su uspješno proizvedeni sterilizirani mliječni napici: mlijeko, čokoladni i karamel napitak, obogaćeni Na-kazeinatom, vitaminom A i željezom. Fizičko-kemijska, mikrobiološka i organoleptička kvaliteta proizvoda je kontrolirana tokom tromjesečnog skladištenja.

Izvorni znanstveni članak

Nacionalni Mljekarski istraživački institut u Engleskoj

Vijest

Veliki jubilej „Zdenke“

Vijest

Samoupravni sporazum „Sirela“ – „Ledo“

Vijest

Napravi novu temu u “Literatura”

Napišite komentar



<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">