Strategija vlastitog tehnološkog razvoja mljekarstva Jugoslavije

Ivica Vujičić

Industrijalizacija mljekarstva u poratnom periodu stvorila je dobru materijalnu bazu i kadrove koji mogu uspješno da nastave dalji njegov razvoj. Mi danas u zemlji raspolažemo u izvjesnom obimu najmodernijom opremom i tehnološkim procesima u mljekarstvu. Sposobni smo da izradimo i kvalitetne i tehnološki složene mliječne proizvode, ali uglavnom na bazi uvoznih tehnoloških rešenja, opreme i tehnološki složenih materijala za reprodukciju.

Izvorni znanstveni članak

Razvoj mljekarske industrije u Bosni i Hercegovini

Natalija Dozet, Marko Stanišić, Sonja Bijeljac

U Bosni i Hercegovini po strukturi poljoprivredne proizvodnje stočarstvo ima značajnu ulogu u ukupnoj orijentaciji poljoprivrede. Proizvodnja mlijeka, koja prati razvoj stočarstva, je relativno niska i po iskorištenosti zaostaje za drugim granama poljoprivrede. Proizvodnja i prerada mlijeka zavise od niza faktora koji utiču na njihov porast i opadanje, a usko su povezani sa ostalim uvjetima razvoja stočarstva i poljoprivrede u cjelini.

Izvorni znanstveni članak

Mljekarska industrija SR Hrvatske od 1960. do 1980. godine

Matej Markeš

U razdoblju od 1961. do 1980. godine proizvodnja mlijeka u SRH je porasla od 630 na 1.032 mil. litara. Prosječna godišnja stopa rasta iznosila je 2,51. Dok je u prvoj dekadi porast bio sporiji u razdoblju 1971/1980. bio je osjetno brži. Proizvodnja na društvenim gospodarstvima neprekidno opada, a na individualnim raste.

Stručni rad

Variranje sastojaka mlijeka u jednogodišnjem periodu sa posebnim osvrtom na bjelančevine

Slavica Golc

Gotovo 60% otkupljenog mlijeka na području Slovenije se prerađuje u proizvode kod kojih je, pored sadržaja masti, od posebnog značaja sadržaj bjelančevina koji utječe na obogaćenje i kvalitetu proizvoda. Zbog ove činjenice i zbog općeg značaja koje mliječne bjelančevine imaju u ljudskoj ishrani, sadržaju bjelančevina u mlijeku se pridaje sve veći značaj.

Izvorni znanstveni članak

Izvodi iz stručne literature

Crtice

Jubilarni XX. seminar za mljekarsku industriju

1982. godine, 10., 11. i 12.2. održan je u Zagrebu XX. seminar za mljekarsku industriju koji je neprekidno održavan kroz zadnjih 20 godina te se s pravom može nazvati jubilarni. Nažalost ovom seminaru nije prisustvovao njegov glavni inicijator i organizator prof. dr. Ante Petričić koji je preminuo 12.12.1981. godine.

Vijest

Napravi novu temu u “Literatura”

Napišite komentar



<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">