Energetska vrijednost pasteriziranog mlijeka

Silvija Miletić

Kemijske analize uzoraka pasteriziranog mlijeka izvedene su u Radnim jedinicama „Zavod za mljekarstvo“ i „Zavod za zootehniku i hranidbu domaćih životinja“ OOUR-a institut za stočarstvo i mljekarstvo Fakulteta poljoprivrednih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Izvorni znanstveni članak

Određivanje suhe tvari na osnovu sadržaja masti i proteina u mlijeku

Ivica Vujičić

U radu su prikazani rezultati ispitivanja višestruke korelacije između masti, proteina i suhe tvari mlijeka. Dana je formula, tablice i nomogram za određivanje suhe tvari mlijeka na osnovu sadržaja masti i proteina u mlijeku.

Izvorni znanstveni članak

Starteri u proizvodnji fermentiranih mliječnih proizvoda na bazi raznih sirovina

Ljerka Kršev

Fermentirani mliječni proizvod uvjetovan je sirovinom, sastavom mikroorganizama koji fermentiraju supstrat, te tehnološkim postupkom. Mikroorganizmi koje smo ispitivali u ovom radu su Lactabacillus acidophilus, L. bulgaricus i Streptococcus thermophilus, koji svi najčešće sudjeluju u proizvodnji mliječno-kiselih napitaka.

Izvorni znanstveni članak

Kritički osvrt na dva prijedloga pravilnika

Zlatko Mašek

Savezni zavod za standardizaciju u Beogradu izradio je prijedlog Pravilnika o kvaliteti mlijeka i mliječnih proizvoda, sirila i čistih kultura i prijedlog Pravilnika o metodama obavljanja kemijskih i fizikalnih analiza za kontrolu kvaliteta mlijeka i mliječnih proizvoda s datumom objave 20. i 25. studeni 1981.

Stručni rad

Izvodi iz stručne literature

Crtice

Sastanak mikrobiologa u Puli

u Puli je od 14. do 19. lipnja 1982. održan XXIV. znanstveni sastanak mikrobiologa, epidemiologa i infektologa Jugoslavije. Okvirna tema tog skupa: mikrobiologija namirnica, imala je i teme iz mljekarstva.

Napravi novu temu u “Literatura”

Napišite komentar



<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">