Ispitivanje mogućnosti proizvodnje obogaćenih mliječnih napitaka u suhom stanju

Spasenija Milanović, Marijana Carić, Dragoljub Gavarić

Autori su proizveli sušene mliječne napitke sa smanjenim sadržajem mliječne masti, a obogaćene vitaminom A, željezom, kavom i čokoladom. Proizvodi su bili uskladišteni 8 mjeseci na sobnoj temperaturi, a za vrijeme skladištenja praćene su promjene kemijskog sastava i svojstava, te organoleptičke karakteristike i prisustvo anaerobnih mikroorganizama u proizvodima. Ispitivanja su pokazala da se kvaliteta obogaćenih proizvoda nije bitno razlikovala od kvalitete kontrolnog uzorka. Smatra se da tvornice mlijeka u prahu mogu bez većih investicionih ulaganja proizvoditi i obogaćene sušene mliječne proizvode, pa se stoga predlaže linearna shema proizvodnog procesa i shema postrojenja.

Izvorni znanstveni članak

Razvoj i perspektiva kratkotrajne UHT sterilizacije mlijeka u Jugoslaviji

Ivica Vujičić

Prikazan je kratak historijat proizvodnje sterilnog i prijelaz na UHT sterilizirano mlijeko. Od 1966. godine kada su instalirana prva tri pogona proizvodnja UHT mlijeka je dosegla preko 134.000 t u 1982. godini. To čini oko 19 % od ukupne proizvodnje konzumnih mlijeka.

Izvorni znanstveni članak

Izučavanje upotrebe rekonstituiranog mlijeka u proizvodnji sira

Natalija Dozet, Marko Stanišić, Sonja Bijeljac

Bijeli meki sir – tipa travničkog – proizveden je na tri načina od mliječnog praha. Tehnologija oglednog i kontrolnog sira sačuvala je osnovni autohtoni način prerade i nije imala bitnih razlika. Opća je ocjena da su sirevi proizvedeni od rekonstituiranog mlijeka bili dobre kvalitete i da po kvaliteti uglavnom odgovaraju kontrolnim sirevima.

Izvorni znanstveni članak

Rezultati mjerenja pH vrijednosti u sirarstvu

Ivan Strahija

Danas je svim mljekarskim stručnim radnicima poznato da je uspješna izrada svih vrsta sira ovisna o ispravnom razvoju mliječne fermentacije u toku cijelog tehnološkog procesa izrade sira i da je utvrđivanje promjene kiselosti najvažniji kontrolni zadatak svake mljekarske proizvodnje.

Stručni rad

Izvodi iz stručne literature

Crtice

Mleko ’83

u Mariboru je od 11. do 15. listopada 1983. održan VI. sajam mlijeka, mliječnih proizvoda, opreme i potrošnog pribora za mljekarstvo i stočarstvo – pod nazivom „MLEKO ’83“.

Vijest

Napravi novu temu u “Literatura”

Napišite komentar



<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">