Mogućnost komponiranja startera za industrijsku proizvodnju kefira

T. Miljković, J. Petrović

Kod čiste kulture kefirnih zrnaca često dolazi do narušavanja (mijenjanja) mikrobiološkog sastava zato mjesto čiste kulture kefira upotrijebili smo kompoziciju čiste kulture mikroorganizama i čiste kulture kefira. Za kompoziciju startera upotrijebili smo čistu kulturu kefirnih zrnaca i čiste kulture mikroorganizama Str. lactis, Str. cremoris, Str. diacetilactis, Str. filant, Lb. casei i Lb. acidophilus. Prva kompozicija ima šest (6) varijanti, a druga deset (10). Najbolja je varijanta koja sadrži Str. filant, Str. cremoris i Str. diacetilactis 0,7% i čistu kulturu kefira 0,7% i varijanta koja sadrži Str. cremoris i Str. diacetilactis 0,2% i čiste kulture kefira 0,7%. S novom kompozicijom startera smanjena je potrebna količina čiste kulture kefira za proizvodnju kefira, ali kvaliteta gotovog proizvoda bila je ista.

Izvorni znanstveni članak

Ispitivanje mogućnosti proizvodnje osvježavajućih napitaka od surutke pri aseptičkim uvjetima

Gordana Niketić, S. Marinković

Kemijski sastav i biološka vrijednost surutke ukazuju da se ona može višestruko koristiti. Međutim, surutka se u našoj zemlji još najčešće suši i koristi za animalnu ishranu. Ova istraživanja su vršena sa ciljem dobijanja osvježavajućih napitaka od surutke. Izvršenim istraživanjima je utvrđeno da termički tretman hitno ne utječe na promjenu fizičko-kemijskog sastava i nutritivne vrijednosti napitka od surutke. Zatim, da je tehnološki postupak proizvodnje jednostavan i siguran, a provedenim degustacijama je utvrđeno da najbolje karakteristike posjeduje napitak sa dodatkom naranče.

Izvorni znanstveni članak

Organizacija sakupljanja i transporta sirovog mlijeka

Darko Škrinjar

Mljekarska je privreda u nas kao i u mnogim drugim zemljama, predmet neprekidnog interesa stručnjaka, privrednika i društveno i političkih organa, a napose proizvođača i potrošača mlijeka. Zbog ekonomskog i općeg značaja rješavanje cjelokupne mljekarske problematike zahtijeva vrlo ozbiljan pristup kao i primjenu rezultata znanstveno-istraživačkog rada. Proizvodnja mlijeka traži stalno i organizirano tržište i interpoliranu mljekarsku organizaciju u kojoj su sakupljanje i transport mlijeka – zbog funkcije i troškova – značajni činioci.

Stručni rad

Ciljevi i zadaci IDF (International Dairy Federation)

Marijana Carić, Ljerka Kršev

Internacionalna federacija tehnologije mlijeka je jedna nezavisna, nepolitička, internacionalna asocijacija koja ne ostvaruje profit. Cilj IDF-a (International Dairy Federation = MMF – Međunarodna mljekarska federacija) je da kroz međunarodnu kooperaciju i konsultacije promovira rješenja naučnih, tehničkih i ekonomskih problema na međunarodnom planu u oblasti tehnologije mlijeka.

Vijest

Napravi novu temu u “Literatura”

Napišite komentar



<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">