Stanje i pravci razvoja u sirarstvu

Jovan Đorđević, Predrag Puđa, Ognjen Maćej

Izvršena je sažeta analiza stanja industrijskog sirarstva u našoj zemlji i predviđanja daljih pravaca razvoja. Utvrđeno je da je naše sirarstvo postiglo relativno visok stepen razvoja i pored toga što u našoj zemlji nisu rešeni neki osnovni uvjeti, kao što su: količina i kvaliteta mlijeka, proizvodnja proteolitičkih fermenata za koagulaciju mlijeka, neke čiste kulture mikroorganizama i dr. Najbolji rezultati postižu se u specijaliziranim sirarskim pogonima. U daljem razvoju veću pažnju treba posvetiti istraživanju mogućnosti za industrijsku proizvodnju renomiranih domaćih vrsta sireva i povećanju rentabilnosti sirarske proizvodnje kroz veće iskorištavanje sastojaka mlijeka posredstvom ultrafiltracije i obrazovanja koagregata. Analizirane su prednosti i nedostaci ovih postupaka i postignuti rezultati u našoj zemlji.

Izlaganje sa skupa

Proučavanje metode elektrodijalize u cilju demineralizacije sirutke

Dragoslava Mišić, Milan Jakšić, Aleksandar Jokić, Zorica Kerečki

Elektrodijaliza predstavlja suvremenu membransku metodu koja se u svijetu sve više koristi za demineralizaciju sirutke radi ostvarivanja njene veće primjene u proizvodnji hrane za ljude. Slatko-slani ukus sirutke u prahu i visoki sadržaj mineralnih tvari naročito ograničavaju njeno učešće u proizvodima konditorske industrije i proizvodnji dječje hrane. Na laboratorijskom uređaju vršena je elektrodijaliza svježe, slatke surutke pri različitim gustoćama struje.

Izvorni znanstveni članak

Prikazi iz stručne literature

Vijest

Vijesti iz mljekarstva

Vijest

Napravi novu temu u “Literatura”

Napišite komentar



<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">