Primjena genetičkog inženjerstva u proizvodnji starter kultura bakterija mliječne kiseline

Ana Banina, Ljubiša Topisirović, Dragojlo Obradović

U radu su izloženi osnovni principi tehnologije rekombinantne DNK ili genetičkog inženjerstva, problemi koji se javljaju u vezi s primjenom ove tehnologije i mogućnosti koje ona pruža kada je u pitanju poboljšanje aktivnosti starter kultura u fermentacijskim procesima.

Stručni rad

Optimiranje sastava supstrata za dobivanje arome sira trapista

Jovica Hardi

Rad prikazuje mogućnost razvoja arome sira trapista na supstratima koji su formulirani kao model-sistemi i optimirani (na temelju prethodnih istraživanja) tako, da osiguravaju maksimalnu aktivnost startera. Šest varijanti sastava načinjeno je na temelju kazeina u prahu, mlijeka u prahu, ultrafiltracijom ugušćenog mlijeka, maslaca i vode. Sve smjese, obogaćene oligo i mikroelementima i vitaminima, podvrgnute su nakon homogenizacije i sterilizacije fermentaciji s dva startera za industrijsku proizvodnju trapista. Aroma razvijena na pojedinim model-sistem,im,a, pod utjecajem oba startera, analizirana je headspace metodom plinske kromatografije, a kromatografski profili arome, uz usporedbu efikasnosti startera, statistički su obrađeni.

Izvorni znanstveni članak

Vijesti iz mljekarstva

Vijest

Napravi novu temu u “Literatura”

Napišite komentar



<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">