Reklama
Opis firme

Vinarska kuća „MILJKOVIĆ“ iz sela Rataje u Župi ima tradiciju u proizvodnji vrhunskih vina nekoliko vekova. Osnivač firme je u svoje vreme poznati vinar i vinarski trgovac Milun Miljković, koga je nasledio Sava Miljković, solunski ratnik. Tradiciju kuce je nastavio njegov sin Miodrag S. Miljkovic – Mila Pupa, koji je svoja znanja obogatio u Bordou u Francuskoj i kao školovani enolog i vinski trgovac uspešno harmonišuci porodicnu tradiciju i dostignuca savremene enologije, praksu i nauku, proizvodio nadaleko poznata vina.

Porodicnu tradiciju nastavio je Milivoje Mića Miljković, a danas su čuvari tradicije njegovi sinovi dr Miodrag Miljković i ing. Vladimir Miljković, koji u svojim uzorno negovanim vinogradima, prozvode od najkvalitetnijih vinskih sorti groždja, čuvena vina koja su okićena najvećim svetskim i domaćim priznanjima. Izmedju više desetina osvojenih nagrada na raznim izložbama i sajmovima, za poslednjih nekoliko decenija su i:
* GRAND PRIX, za izloženo vino na Medjunarodnoj izložbi vina u Parizu, 1939. godine;
* ZLATNA MEDALJA I DIPLOMA, na Zemaljskoj izložbi vina u Beogradu 1933. godine;
* ZLATNA DIPLOMA, NJKV Aleksandra I Karadjordjevića, Kruševac 1933. godine, povodom stogodišnjice oslobodjenja od Turaka;
* ZLATNI PEHAR, za izloženo groždje, dar NJKV Aleksandra I Karadjordjevića na Zemaljskoj izložbi vina u Beogradu 1933. godine;
* ZLATNA MEDALJA, za domaći rizling, berba 1988. godine na 61. Medjunarodnom sajmu u Novom Sadu 1994. godine;
* ZLATNA MEDALJA, za domaći semijon, berba 1988. godine, na 61.Medjunarodnom sajmu u Novom Sadu 1994. godine;
* ZLATNA MEDALJA, za domaći roze, suvo vino iz 1988. godine, na Medjunarodnom sajmu „Svet vina“, u Beogradu, 1994. godine;
* ZLATNA MEDALJA, za rizling – arhivsko vino, iz berbe 1983. godine, na Medjunarodnom sajmu „Svet vina“, u Beogradu, 1994. godine;
* SREBRNA MEDALJA, za domaći rizling – suvo vino, berba 1983. godine, na 61. Medjunarodnom sajmu u Novom Sadu 1994. godine.

Vino je božanski dar prirode. Samo nepopravljivi pesimisti tvrde da je Gospod Bog, uzalud stvorio, najlepše od svih pića – vono. U svakoj caši vina je citav svemir, a u svakoj njegovoj kapi je galaksija. Pred tim istinama padaju u vodu razne trezvenjačke, uštogljene definicije, pokude i koještarije o štetnosti vina. „Zar verujete da priroda proizvodi sve te dobre stvari samo za glupane?“, upitao bi veliki filozof i enciklopedista Rene Dekart. Sa pravom, jer je na primer o hranljivosti, vinu jedino ravno majčino mleko. Mnogi su se već milenijumima, na njegovoj iskri, kao na drugom suncu ogrejali, jer je vino sunčeva energija zatvorena u boci. Pijući i uživajući u vinu, čovek se naprosto ne odnosi varvarski prema ovom velikom daru prirode.
Uživanje u vinu, dobrom poznavaocu vina, uvek je svečanost. Vino se po pravilu pije uz odredjeni ritual, o slavi, svadbi i u drugim prilikama. Prezir prema ritualu, nastao je kao posledica nastojanja da se ukine sve što je tradicionalno, a vino je prevashodno tradicionalno pice. Nije sve jedno kako se sa vinom nazdravlja, kako se stoji, kako govori, šta i kako peva. Dobar zalogaj traži i dobar gutljaj. Vino se pije u stomak, a ne u glavu. Stomak, poznato je, nema pamet, pa bi bilo pametno da od stomaka ne pravimo podrum. Stoga uživajmo u vinu, jer rec uživanje, bolje pristaje od pijančenja.
Vaš gost je ovde vrhunsko vino zaštićenog geografskog porekla, proizvedeno po tradicionalnoj recepturi u Vinarskoj kuci „Miljković“, iz sela Rataja u aleksandrovačkoj Župi. Pred Vama je vino, čudesno i opojno, usplamtelo i zanosno. Već posle prve čaše, počeće da vam priča svoju priču, koja godi oku, nosu, grlu i duhu, i što budete više puta posegali za čašom, Vaša ocena ovom vinu, biće to bolja. Ako je istina samo jedna od mogućnosti, što bi rekao Konfučije, onda ćete istine o vinu, preporučiti svim pravim ljubiteljima groždjanog soka – vina. Sigurni smo, da će Vam uz naše vino, život od sada biti sadržajniji. Zbog toga je ovo vino Vaš i naš ponos.
Počastimo gosta, dobro vino, uvaženog i cenjenog gosta na Vašem stolu, kroz uzvišeni čin, uživanja u dobrom vinu, jer ono što se prenosi ustima treba da bude izuzetno u estetskom, dijetetskom, higijenskom, pesničkom i filozofskom smislu.
Po prvom zakonu enofilije, napunimo čaše i odajmo tako počast dobrom vinu, pohvalu znanju, ruci, majstorstvu i tradiciji.