Oscar

Napravljene poruke na forumu

  • Autor
    Članci
  • Član 14.522

    Samo da dodam nešto što je korisno znati. Nisam tehnolog ali sticajem okolnosti znam: Svinja je po genetskoj strukturi slična homo sapiensu. Kad je kod čoveka oštećen imuni sistem (bolest, starost) organi koji učestvuju u varenju hrane počinju da „misle“ kako je uneta svinjetina zapravo sopstveno tkivo pa ne izlučuju takve masti iz organizma. Takav „strani materijal“ se deponuje na raznim mestima u ljudskom telu. Ako vam ovakva informacija smeta iz religioznih ili bilo kakvih drugih pobuda – jednostavno je ignorišite.

    Član 14.522

    Ne znam na koju knjigu mislite. U knjigama su samo osnovne stvari – ono što je davno već prevazidjeno. Stvarno vredno znanje (ono što trenutno ne znaju svi) nalazi se u patentima. Zapravo – tamo je i jedino vredno znanje na ovoj planeti. Kažem vredno u smislu da od tog znanja možete praviti pare.

    Jedan patent je obima od nekih desetak pa do reecimo 200 štampanih strana. Dobar tehnolog bi trebalo da ume da proceni i od kog patenta (od kog znanja) se u sledećih nekoliko godina može napraviti kapital.

    Bio sam na jednom skupu gde su velika imena srpske industrije pića uzimale solidne dnevnice… Skromno sam zamolio neke prisutne da navedu nekoliko napitaka od kojih se, recimo u Americi, EU, ili u svetu – sledećih godina očekuje najveća dobit. Pričali su mi o vodi. O bezalkoholnom napitku sa aromom nikotina ili nekim vrstama kafe nije bilo ni reči. Koliko sam ja obavešten – njihove kolege tehnolozi u svetu misle drugačije. Ubrzano patentiraju (ili kopiraju) nešto drugo.

    Da, dobar tehnolog u svetu živi uglavnom od svojih pronalazaka. Ako bilo kome kažete da ste dobar u bilo kojoj grani tehnike sledeća pitanja su: Koliko registrovanih patenata imate, Koliko vaših patenata je primenjeno i Koliki je profit napravljen od vaših patenata? Pa vi vidite gde su naši vrhunski stručnjaci – decenijama uvažavani i poput bogova obožavani , paženi i maženi.

    A možda bi bilo bolje da kolektivno živimo u hipnozi kako su naši… pa naši.

    Član 14.522

    U svetu je normalno da se smatrate solidnim tehnologom pivarstva ako umete da napravite 20ak vrsta piva /podnošljivog kvaliteta- za početak/. Ovde su se neki tehnolozi vredjali kada sam svojevremeno skeptično govorio o njihovoj vrednosti. A celog života su pravili 1 /eventualno 2/ vrste piva. Nije toliko stvar u znanju već u neznanju i nepriznavanju istoga.

    Ne vidim ni veliki problem u kopiranju knjiga pa ni tehnologije. Pa neke nacije su na copy-paste sistemu napravili finansijske imperije svetskih razmera. Siromašne ekonomije moraju da „kraduckaju“ dok se ne osposobe da samostalno rade na razvoju. Inače će im lokalne sveznalice bitno otežati korak sa svetom.

    Moj savet – ako već morate da prepisujete – prepisujte od najpametnijih. Ja nisam tehnolog, ali sam u ovu državu pre 25 godina „doneo“ preko 50 vrhunskih patenata. I završio sam na sudu jer je lokalna „pamet“ smatrala da se moraju platiti licence i patentna prava.

    Iz mog iskustva: Plivajte u bari gde nema previše krokodila (radite nešto što ne radi svako). Potom – zadovoljite najosnovniju zakonsku formu. Ako ne može u Srbiji, ima gde može.

    Ćuti i plivaj do prvog miliona – lično sam  predaleko od toga ali me ne brine previše jer sam se opekao milion puta i sa radnicima, inspekcijom, poreznicima, ukućanima…