Zavisa

Napravljene poruke na forumu

  • Autor
    Članci
  • Član 15.056

    Ovim bih podsetio autora najavljene knjige “ Celokupne vinarske tajne“ da sam ostavio moj broj telefona u nameri da naručim knjigu. Ne znam dali se autor javio nekome.

    Član 15.056

    Ako je tačno to što sam rekao, što mi uskratiste odgovor na pitanje u kojoj ste studiji pročitali o štetnosti zagrevanja i pripreme hrane pomoću mikrotalasne pećnice.
    Koleginici Slađani samo da primetim, da se nikad ne ide do stepena zagrevanja hrane-mesa da iz njih potpuno odstranimo vodu jer bi bili neupotrebljivi.

    Član 15.056

    Milivoje, ako sam dobro zapamtio, vi ste tehnolog sa diplomom Polj.fakulteta Zemun. Vi ste položili ispit:  „Industrijska proizvodnja hrane“, tom prilikom nigde niste u udžbeniku mogli pročitati da je mikrotalsno zagrevanje namirnica i priprema hrane na taj način, štetno po ljudsko zdravlje.
    Zanima me u kojoj ste studiji pročitali o štetnosti pripreme hrane na ovaj način.

    Zaviša Njagojević, tehnolog

    Član 15.056

    Jeste da mu nije mesto, ali ste veoma ilustrativno predočili šta se radi i dan- danas u ovoj oblasti polj. proizvodnje u Srbiji.

    Posle dužeg vremena sam otvorio stranicu portala i najzad da pročitam nešto ovako konkretno i u lice svima.

    Ja bih u prilog državne neozbiljnosti dodao i postojanje raznih prodavaca aroma, aditiva, korektora ukusa i mirisa itd.

    Svi oni nalaze rupe u Zakonu ove države i “ legalno“ prodaju sve što ne bi smelo da se prodaje za šminkanje vina i rakija.

    Ja sam ceo radni vek proveo u ovoj branši i borio se da se adekvatno vrednuje struka, ali sam shvatio da u Ministarstvu nadležnim za kontrolu i sprovođenje Zakona i podzakonskih akata u ovoj branši, uvek sednu ljudi koji nisu zainteresovani za sprovođenje zakona već za lično bogaćenje.

    Zakon o vinu, i Zakon o jakim alkoholnim pićima, kreirani su u sukladnosti sa intersima monopolista u proizvodnji koji se bave proizvodnjom vina i rakije zbog prestiža i mogu da plaćaju i kazne, reket, donacije strankama i sve ono što ne mogu pošteni registrovani proizvođači.

    Paradoksalno je to da se, primera radi, proizvodi vino od sorte sovinjon beli ili sorte kaberne sovinjon, i deklariše na etiketi kao stono vino, jer nema zaštićeno geogravsko poreklo. Duga je priča o ovome, imuna je država Srbija na ove naše i ostale odnarođene radnje na „slobodnom tržištu ponude i tražnje“ i na činjenici da je u ovoj zemlji uvozno- izvozni lobi jači od Vlade.

    Član 15.056

    Kalijum sorbat kao konzervans za poluslatka vina je dozvoljen pravilnikom o kvalitetu i drugim uslovima kvaliteta vina u navedenoj dozi po 1 l vina.Isto tako je dozvoljena upotreba konzervansa kalijummetabisulfita kao konzervansa inace.

    Na deklaraciji duzni smo istaci da vino sadrzi sulfite.Misljenja sam da u slucaju poluslatkih vina treba obavestiti potrosaca da vino sadrzi sorbate, na slican nacin kao sto ga obavestavamo u slucaju suvih vina da sadrze sulfite.

    Član 15.056

    Domaca rakija je brendi koji ne bi trebao da se ugasi, bolje receno,jer nasi izvori raznih vrsta i ,,sorata“rakija su veoma bogati.Nazalost,aktuelni pravilnicio kvalitetu dopustaju da se ova oblast proizvodnje dugo godina ne uredjuje po struci vec po volji i interesu ,,alko mafije“.Pravilnik o kvalitetu rakije koji je na snazi iznedrio je sve one rakije koje su stavljene na ,,stub srama“ u potrosackom informatoru Srbije.

    Član 15.056

    Proizvodnja jakih alkoholnih pica-Autor je;Radovan Lucic.Dosta stara knjiga ali je preporucujem enolozima pocetnicima.Moze se naci kod kolega,ja imam jedan primerak ukoricen.Mogu ga menjati za slicnu literaturu.