Đorđe

Napravljene poruke na forumu

  • Autor
    Članci
  • Član 22.830

    Đorđe, član broj 22830

    Pozdrav svim učesnicima u temi, pa da se i ja priključim sa nekoliko reči i nekim konkretnim podacima.

    Pošto se, kao inženjer mašinstva (termotehnika), bavim rashladnom tehnikom: hladnjačama svih vrsta, bazenima ledene vode sa akumulacijom leda, komorama za zrenje trajne suvomesnate robe, itd, posao me je pre nekog vremena naveo i na kondenzacione sušare za voće/lekovito bilje. Pre nekoliko dana sam naišao na ovaj forum i poželeo da se javim, ali sam prvo isčitao sve priloge, kojih stvarno ima dosta. Video sam da stvarno postoji potreba za sušarama, čim ima toliko članova i ko zna koliko ljudi koji čitaju komentare učesnika u forumu. Mislim da mogu da doprinesem ovoj temi sušare za voće, povrće i lekovito bilje sa konkretnim podacima, do kojih sam do sada došao.

    Mogao bih zainteresovanim kupcima da ponudim kondenzacione sušare na bazi toplotne pumpe, sa manjom potrošnjom energije u odnosu na klasične sušare na gas ili struju, (koje izbacuju zasićeni vlažni vazduh i umesto njega uvode svež). Verovatno većina čitalaca ovo zna, ali ipak da kažem. Ove kondenzacione sušare koriste recirkulacioni vazduh zagrejan na zadatu temperaturu, koji prolazi kroz robu koja se suši (oduzimajući vlagu od prozvoda), iz koga se onda izdvaja vlaga na isparivaču toplotne pumpe. Isti vazduh se ponovo dogreva na kondenzatoru toplotne pumpe i ponovo uvodi u sušaru.

    Komora sušare se pravi od poliuretanskih sendvič panela debljine 100 mm, i to pod, zidovi i plafon, ima jednu uzdužnu pregradu po sredini, koja je tanja. U komoru se ugrađuje instalacija toplotne pumpe sa pripadajućim ventilatorima. Na komori se ugrađuju hladionička vrata, jednokrilna ili dvokrilna za veće kapacitete, za punjenje i pražnjenje komore – sušare. Kolica bi trebalo da budu od INOX-a, sa točkićima, sa lesama sa žičanim dnom, koja se mogu napraviti u mojoj ili režiji kupca. Broj kolica i njihove dimenzije i broj lesa po visini zavise od veličine sušare i vrste robe koja se suši. Cilj je da se dobije željena brzina vazduha preko robe koja se suši.

    Recimo, prema veličini rashladne opreme toplotne pumpe, mogao bih da ponudim sledeće kapacitete sušara:

    –          300 kg/šarži, okvirnih dimenzija 3,4×1,9×2,2 m, izvajanje vlage 12 lit/h, vreme sušenja jedne šarže do 20 sati. Grejna snaga 12 kW, potrošnja struje zajedno sa ventilatorima 5,95 kW.

    –          600 kg/šarži, okvirnih dimenzija 6,2×2,8×2,2 m, izvajanje vlage 25 lit/h, vreme sušenja jedne šarže oko 19 sati. Grejna snaga 26 kW, potrošnja struje zajedno sa ventilatorima 8,45 kW.

    –          1000 kg/šarži, okvirnih dimenzija 6,2×3,0x2,2 m, izvajanje vlage 40 lit/h, vreme sušenja jedne šarže do 20 sati. Grejna snaga 39 kW, potrošnja struje zajedno sa ventilatorima 14,0 kW.

    I kombinovane modele sa kapacitetima:

    –          800 kg/šarži, okvirnih dimenzija 7,8×2,2×2,2 m, izvajanje vlage 24 lit/h, vreme sušenja jedne šarže do 26 sati. Grejna snaga 24 kW, potrošnja struje zajedno sa ventilatorima 11,9 kW.

    –          1500 kg/šarži, okvirnih dimenzija 10,2×2,8×2,2 m, izvajanje vlage 50 lit/h, vreme sušenja jedne šarže do 24 sata. Grejna snaga 52 kW, potrošnja struje zajedno sa ventilatorima 16,9 kW.

    –          2500 kg/šarži, okvirnih dimenzija 10,2×3,0x2,2 m, izvajanje vlage 80 lit/h, vreme sušenja jedne šarže do 25 sati. Grejna snaga 78 kW, potrošnja struje zajedno sa ventilatorima 28,0 kW.

    Sušara bi radila potpuno automatski, sa mogućnošću menjanja režima rada (od +45°C do +65°C, teoretski i do +70°C), za različite vrste robe koja se suši. Trebala bi da stoji u nadkrivenom prostoru, može i otvorenom, i može da radi pri temperaturama ambijenta od 0 do +40°C. Treba da ima dovoljno prostora sa obe strane sušare, za manipulaciju kolicima sa robom.

    Kapaciteti su okvirni i zavise od vrste robe koja se suši. Ovde su dati okvirni kapaciteti na bazi 10 kg/m2 robe na jednoj lesi, koja je za veće modele sušara 1 m2 (dimenzije lesa su 0,8×1,25 m). Recimo, ova poslednja bi bila kapaciteta 1800 kg/šarži na bazi kamilice.

    Moguća je takođe sušenje duvana, drveta (dasaka), testa (knedli), itd, sa odgovarajućim posebnim modelima.

    Prenos toplote obavlja se direktno sa freona (kao medijuma rashladnog uređaja) na vazduh, preko orebrenih izmenjivača toplote. Nema posrednih medijuma, kao kod drugih kondenzacionih sušara, koje kao sekundarni medijum koriste vodu, tako da se ovde ne gubi na stepenu korisnosti.

    Za prve kupce, bilo kog modela, odobravam rabat od 10%. Garancija 2 godine. Rok trajanja: uz pravilno korišćenje – najmanje 30 godina.

    Mislim da je ovo dovoljno za prvo javljanje na forumu, možda i previše. S obzirom da je ovo forum za razmenu informacija, ovde nisam navodio cene. Zainteresovani mogu da se jave na mejl: frigoking@eunet.rs

    Samo da kažem da kada se napravi odnos: cena sušare prema kapacitetu sušare, dobija se da taj odnos drastično opada sa povećanjem kapaciteta sušare, odnosno da se više isplati uložiti u veću sušaru.

    Rok izrade je oko mesec dana. Rok montaže: komora 2 dana, toplotna pumpa 2 dana, probni pogon 2 dana sa opterećenjem.

    Zainteresovani bi trebali da kažu šta bi sušili i u kojoj količini u šarži.

    Toliko od mene za sada.

    Pozdrav svima!

    Đorđe