Dragan

Napravljene poruke na forumu

 • Autor
  Članci
 • Član 23.666

  Dragi ucesnici foruma, posto sam i jos uvek u izradi objekta gde ce mi biti smestena susara, posetio sam pre neki dan poljporivrednu inspekciju u Novom Sadu da bi mi dali smernice kako objekat da privedem nameni. Da bi vama malo olaksao drzite se ovih uputstava.                                        1. Zakon o nadzoru nad prehrambenim proizvodima biljnog porekla (Sl.glasnik RS 25/96)                    2. Zakon o bezbednosti hrane (Sl.glasnik RS 41/09)                                                                                        3. Pravilnik o opstim i posebnim uslovima higijene hrane (Sl.glasnik 71/09 ili je 73/09)

  Inace da bi se bavili susenjem voca morate se registrovati u APR-u u centralnom registru za proiz.hrane da bi Sanitarna, Fitosanitarna i Poljprivredna inspekcija imala uvid da radimo i da bi dosla da nas kontrolise. Takodje mi je poljporivredna insp. rekla da po sistematizaciji moramo da imamo zaposlenog TEHNOLOGA, tako da svima koji zapocinju posao kao i ja, dobro razmisle i da se raspitaju o svemu da ne bi zavrsili pre nego sto osusimo prvu turu. To su vec troskovi od oko 450-600 eura bruto, zavisno kako ko nadje tehnologa. Sad postoji varijatna da se napravi ugovor o privremeno povremenom radu ili se raspitati ko ima pekaru kako su oni resili taj problem, jer vecina njih radi porodican posao. Ako neko jos ima nesto nasta treba obratiti paznju neka napise.  I ovaj komentar nisam napisao da bi demotivisao ljude vec da jedni druge pomognemo i nadjemo resenje,i umanjimo troskove proizvodnje, a da to nije rad na crno.

  Član 23.666

  Javljam se i ja, možete li i meni poslati priručnik u elektronskom obliku  na anicicdragan4@gmail.com

  Hvala unapred.

  Član 23.666

  Postovani clanovi ovog foruma. Zovem se Dragan i zivim u Petrovaradinu. Nameravam da krenem sa susenjem voca i povrca, trenutno radim na opremanju objekta gde ce mi biti susara, dve prostorije jedna od 35 kvadrata a druga oko 20 kvadratnih metara. Nameravam postepeno da prosirujem proizvodnju, toliki prostor pravim jer imam u planu da jednog dana kad vidim sve prednosti i mane posla, pored napravim i neku manju hladnjacu za prijem svezeg voca, a samim tim uzmem joj neku susaru. Za pocetak bi krenuo sa kapacitetom 500kg i verovatno da ce mi energent biti el.energija + solarni paneli. Imam neke dobre kontakte na Ruskom i Svedskom trzistu gde nameravam da plasiram svoju proizvodnju, ako je neko i za to zainteresovan da napravimo neku saradnju mozete se slobodno javiti. Ovde smo, na forumu,  da pre svega da jedan drugog posavetujemo, ponudimo sta ko ima, i da svako nadje ono sto mu odgovara.  Svaki savet oko susara bi mi dobro dosao ako neko hoce da pomogne time, mozete me kontaktirati na anicicdragan4@gmail.com