Reklama

Stefan

Napravljene poruke na forumu

  • Autor
    Članci
  • Član 24.114
    Član 24.114

    Moj klijent prodaje profesionalnu masinu za przenje espresso i turske kafe Petroncini, kapaciteta 30kg. Uz masinu bi dao gratis i masinu za pakovanje kafe kao i dodatak za preciscavanje zrna od prasine i ostalih prljavstina.

    Info – inbox.

    Član 24.114

    Imate je na engleskom jeziku svuda po internetu. Ta knjiga se vise odnosi na pravila trgovine, evoluciju legislative i sl. Samo poslednji pasus se bavi pripremanjem kafe; ne previse opsirno.

    Član 24.114

    Postovani Daki,

    poslato na ns021@gmx.de

    Pozdrav,

    Stefan

    Član 24.114

    Postovani przionicari,

    Moja firma bavi uvozom sirove kafe, pa pretpostavljam da vam mogu dati par korisnih informacija.

    Neko je gore naveo da su africke kafe jeftine, a da im cijene drze „naduvane“ da bi imali izgovor za losu kafu koja se prodaje na nasem trzistu.

    Mislim da niste u pravi, makar kada se radi o kafama vrhunskog kvaliteta kao sto su one iz Kenije, Etiopije, Burundija i slicno. Cijena po toni zna da se razlikuje i do 10 puta u odnosu na standardne brazilske sorte koje se kod nas prodaju. Nesto bolju razliku biste mogli da dobijete ukoliko biste isli direktno kod proizvodjaca, ali bi to moglo da vam se isplati samo ukoliko imate veliko trziste. Takodje, kafa je berzanska roba i moglo bi vam se lako desiti da, dok vam roba stigne u luku, lokalna cijena bude jeftinije od one po kojoj ste je nabavili. Trgovina kafom na veliko nije jednostavan posao i zato ima vrlo malo subjekata koji ga uspjesno obavljaju.

    S druge strane, koju cete kafu prziti zavisi od ciljne grupe kojoj ste je namjerili. Ukoliko vam je ciljna grupa opsta populacija (mislim na nasa trzista) onda cete tesko ostvariti profit ukoliko biste npr. przili Kenya AA Coffee jer bi cijena po kesici od 100g morala da vam ide preko 7E da bi vam se isplatilo. Generalna populacija nema novca da toliko placa kesu kafe. To, i jedino to je razlog zbog cege nasim trzistem dominiraju Minas sorte.

    Kupovina kafa vrhunskog kvaliteta vam se isplati ukoliko ste namjerili drzati kafiteriju sa ponudom vrhunske kafe. Problem ovdje je sto je minimum uvoza sirove kafe 1 kamion (oko 21t), sto je za nase prilike jako skupo. Ukoliko zelite da kupujete manje kolicine od klasicnog veletrzisnog saobracaja, cijena robe se povecava jer ukljucuje prepakivanje robe u vrece po 60kg u skladistima.

    Takodje, po nasem iskustvu, Minas kafe sa kojima smo se srijetali na trzistu su loseg kvaliteta iz raznih razloga. Najcesci je starost zrna. Kada kupujete kafu, morate obratiti paznju na godinu proizvodnje. Takodje, bilo bi dobro da pogledate uzorke, ili da vam se posalje fotografija/video snimak zrna kafe koju namjeravate kupiti. Ako se npr. kod Minasa sretnete za zutim zrnom, znaci da je ta kafa ili dugo stajala u neadekvatnim uslovima, ili je stara berba. Sto god budete uradili u procesu przenja sa ovakvim zrnom, kafa ce vam biti losa. Kada god smo se sreli sa ponudom drasticno nizom od nase (tipa 100E po toni ispod cijene) gotovo uvijek se radilo o ovakvom zrnu.

    Sto se samog przenja tice, standardni nacin pripremanja je negdje oko 90% arabike i 10% robuste. Robusta pojacava ukus, dodaje kiselinu i pjenu. Bez nje, iako bolja, arabika ce izgledati narodski receno „tanko“, jer kafa bez pjene ostavlja utisak slabe kafe. Proces przenja kafe je zapravo pravljenje sopstvene mjesavine, tako da biste trebali testirati doziranje sa manjim kolicinama dok ne dobijete ukus koji vam se dopada.

    Nadam se da sam makar malo doprionio temi.

    Srdacan pozdrav!