Marija

Napravljene poruke na forumu

  • Autor
    Članci
  • Član 27.932

    Jedno je materijal za destilaciju a drugo destilat.Zaista nemam nameru da ponavljam,a ne vidim ni svrhu.

    Što se tiče mojih podataka ni u tome ne vidim poentu da ih ovde iznosim.

    Kad budem bila u prilici svakako ću poslati mail da vidim o kakvom je filteru reč.Imala sam u poslednje vreme susret sa raznim filterima koji nemaju potvrdu u nauci pa sam i pitala na kom principu radi.Ne vidim lično kakva može biti tajna oko jednog filtera koji se koristi u proizvodnji ali poštujem.

    Pozdrav.

     

    Član 27.932

    Dejane možda je trebalo da naglasim da u mom slučaju ne bi bio rentabilan jer taj problem sam imala usled lošem materijala,tako da je slučaj izuzetak a ne pravilo.

    Osim što si naveo da ne menja organoleptiku i hemijska svojstva (osim što oduzima teške metale kako sam shvatila) nisi mi rekao na kom principu radi,tako da ne mogu ni da napravim nikakvu sliku.

    Član 27.932

    Dejane,ja sam prehrambeni tehnolog tako da me zaista zanima na kom principu taj filter skida bakar jer prvi put čujem za takvu vrstu filtera.I što kaže Milivoje to nikako ne može biti praksa tako da investiranje u filter tih karakteristika definitivno nije rentabilno.

    Milivoje,da jednom se desilo zbog lošeg materijala.Dakle destilat nema toliku konc da je crvenkaste boje (nešto malo iznad zakonske 15mg/l).Znači,redestilacija ostaje kao jedino rešenje…

    Član 27.932

    O kakvoj vrsti filtera govorite?Na kom principu zadržava teške metale?

    Član 27.932

    Da li je to vaše mišljenje ili je zakonski kažnjivo ukoliko to nije istaknuto?

    Član 27.932

    Imam jedno pitanje u vezi kalijum sorbata koji se koristi kao konzervans kod poluslatkih vina.

    S obzirom na to da je dozvoljen u odredjenoj granici da li je potrebno mjegovo isticanje na etiketi?Po pravilniku o vinu nije,a deklarisanju jeste i kako onda da se ponaša proizvodjač.

    Član 27.932

    Biljana hvala na informacijama.Ja nisam napomenula u startu da sam odbacila opciju kalijum-ferocijanida iz razloga što je rizično usled cijanida.Mislim da ćemo se više osvrnuti kod sledeće destilacije na temeljno čišćenje aparature,i zdravrsvenom stanju materijala za destilaciju.Hvala još jednom.

    Član 27.932

    Biljana,i poslije redestilacije sadržaj bakra je veliki.Pokušala sam da snizim u materijalu za destilaciju sadržaj ukupnih kiselina CaCO3 ali sadržaj bakra nisam uspjela sniziti na željenu koncetraciju.Ja sam negdje čitala o solima fitinske kiseline koje spuštaju sadržaj bakra ali nemam s tim iskustva.

    Član 27.932

    Zanima me u okviru ove teme da li je neko imao problem sa povećanom koncetracijom bakra u destilatu i kako ga je rešio?Isključujem plavo bistrenje usled cijanovidonika.