Saki

Napravljene poruke na forumu

  • Autor
    Članci
  • Član 34.505

    Drago mi je da stenapredovali u proširenju tvojih znanja Gospodine Joviću. Sada se razumeti i u kolaće.

    Koliko sada naplačujete Vaše konsultanske usluge??? Da li još mora da se plati trošak povratne karte od Prokuplja i nazad, i ako Vi sve vreme živite u Beogradu. Ja sam bio izgleda jedina naivna budala koja je nasela na Vaše sveopšte znanje i troškove.

    Svako dobro Vam želim u daljem radu. Dok je Ovaca biće I CUNE.

    Član 34.505

    Poštovana

    redakcijo i uredništvo ovog sajta, drago mi je da ste se konačno i Vi oglasili. Moji komentari i pisanja na ovom sajtu nisu bili uvredljivog sardžaja več upravo odgovori na komntare koji nemaju  veze sa proizvodnjom rakije.

    Ako je neko stoječki i bez ikakovog revanšizma trepeo uvrede i neargumetovane odgoore onda sam to bio svakako ja.

    Nevezano sa Vašom odlukom receptura i način pečenja žitne rakoje biće  javno i potpuno besplatno objavljena svim učenicima ovog foruma

    Neka javnost presudi ko je bio u pravu.

    Pozdrav i svako dobro

    Član 34.505

    Poštovani

    Mile

    Stvarno bih voleo da probam tu Vašu rakiju od ječmenog ili kukuruznog slada.

    Iako je upit Gospodina Aleksandra iz predhodnog perioda možda star Vi i dalje ne čitate pažljivo šta ljudi pišu.

    Pitaju ko ima resepturi  i kako se pravi rakija od žitarica.

    Rekao sam Vam sve u mojim dosadašnjim komentarima. Rakija ima starinski naziv  lebara.

    Naši stari imaju pouku;  Ko traži, taj i  i nađe.

    Pažljivo čitaj moj poštovani Mile, kazaće ti se samo.

    Rekoh uz dužno poštovanje Voleo bih da probam. Ako hoćete imate moje kontakte u predhodnim komentarima javi te se.

    Što se tiće recepture i tehniologije izrade rakije. ista će biti  uskoro objavljesena svim učesnicima foruma,

    potpuno bespčatno.

    Bogu Hvala počela je berba kukuruza, biće rakije na pretek.

    Pozdrav svima

    Član 34.505

     

    Poštovani Aleksandre i Bogoljube

    Od kada je sveta i veka u zemlji Srbiji pekla se rakija.

    Rakija koju Vi hoćete da napravite pravila se i za vrme Kraljevine Srbije, bivše Jugoslavije a i dan danas u pojedinim krajevima naše prelepe zemlje

    Popularan naziv odomaćen za nju je Lebara.

    Ceo proces spremanja nije komplikovan i može se odraditi u svakom seoskom domačinstvu uz minimalne uslove.

    Ukoliko radite od kukuruza dobijate pandam VISKIJA  jer se isti inaće radi od kukuruza. ukoliko radite od pšenice dobijate takozvanu ŽITKAJU VOTKU koja se inaće radi u Rusiji od pšenice.

    Postoji procedura pripreme sirovine – (lebova)  od mlevenog zrna žitarice za koju ste se odlučili da koristite za proces proizvodnje rakije..

    Nakon toga imate pripremu mase  od dela proklijalog zrna žitarice koji se takođe priprema na jednostavan način, uz određenu vremensku proceduru.

    Nakon toga spajate oba sastojaka u zajednički kom sa dodatkom  određenih stvari koje su potrebne za vrenje i pratite tok vrenja ,

    Nakon završenog vrenja pristupate pečenju. Pečenje ovakve vrste rakije obično se vrši tako što se peče isključivo meka rakija koja se kasnije prepeće. Razlog za to je što kasnije kroz prepek možete imati još neke druge vrste rakija o čemu nebih komentarisao na ovaj način.

    Kazan za pečenje obavezno mora imati mešalicu jer je kom sitne kozistencije i mora se voditi računa da ne dođe do zagorevanja-pa će te tako upropastiti kazan trajno a rakija če imati neugodan ukus.

    Postoji i receptura pravljanja rakije ode krompira.

    Posedujem recepturu pravljenja rakije Lebare staru preko  150 godina koja se generacijski prenosi s kolena na koleno.

    Imao sam priliku da istu pečem sa na žalost sada preminulim čovekom koji mi je pokazivao način i metod pečenja takve rakije koju je on pekao za vreme Kraljevine Srbije a i u Nemačkoj gde je u radnom logoru proveo  određeno vreme, pa i kasnije dok je bio živ.

    Ukoliko želite da ovakvu vrstu rakije pečete za sopstvene potrebe za sada u našoj zemlji koliko znam ne postoje nikakva ograničenja po tom pitanju.

    Ukoliko bi ste želeli da se time bavite profesionalno trebali bi ste ipak da svoju proizvodnju prilagodite postoječim zakonskim propisima i uslovima.

    Ukoliko se odlučite na proizvodnju, recept, i proceduru pečenja rakije Vam poklanjam potpuno besplatno a rado ću vam isto tako pomoći da kompletirate  kompletnu proizvodnju potrebnom opremom za koju verujem da več imate ukoliko živite na selu.

    Sava  061-184-7989   064-3660385

    Pozdrav i svako dobro

    Član 34.505

    Poštovana

    Marijana

    Drago mi je da Vam je moj dobro namerni savet bio od koristi-

    Izrada kora je zanat, Potrebno Vam je vremensko iskustvo kako bi ste iz sopstvenog rada i potečkoća sa kojima će te se susretati,  doĆI  do sopstvenih zaključaka. Na šalost sve je manje dobrih korađija-

    Problemi sa kojima se susreče te u proizvodnji nisu neobičajni i zavise od mnogo faktora. U principu svaka radionica ima svoje probleme i oni se rešavaju na taj način što neko od iskusnih korađija, mora biti prisutan i posmatrati Vaš rad u toku jedne do dve smene i tom prilikom Vam može ukazati na kreške i nedostatke.

    Sam način postupka od zamesa, pripreme kolača, oklagijanje, razvlačenje na stolu i rukama, do bacanja na sto i raztezanja na stolu zavisi od niz faktora, razvlačenje prve ruke na stolu, završno razvlačenje i sećenje okrajaka kao i kojim delom  šake počinjete i završavate razvlaćenje je jako bitan.

    Na žalost to se ne može objasniti pisanjem već direktnom demonstracijom.

    U pojedinim komentarima koje sam napisao na ovom forumu imate moje kontakt telefone i mejl adresu, Možete se slobodno obratiti ukoliko smatrate da Vam je to potrebno, rado će mo Vam pomoći.

    Pozdrav i svako dobro

    Član 34.505

    Poštovani

    Borislave, Marijana i slavni tehnoilogu Milivoje Joviću

    Da ne bude zabune odgovoriću Vam svakom po na osob

    Poštovani Borislave, ukoliko pažljivo pročitate sve komentare na forumu u vezi izrade kora nauči če te još po nešto ali od pravih ljudi, od zanata a ne od nazovi tehnologa – majstora

    Poštovana Marijana

    Nesebično mi je drago da Vaša proizvodnja ide uzlaznom linijom i da ste Već u mogučnosti da drugima prenostite svoje znanje.

    Obzirom da ste 16,08.2016 godine tražili da Vam neko da recepturu za proizvodnju kora,

    Več 23.07.2017 godine delili ste iskustvo i recepturu koja se sastojala iz sledećeg. Citiram Vaše navode ; Radim zames od 3,2 kg brašna, 0,025 kg Soli i 1,8 litara vode.   na stolu dimenzija 2 x 2,2 metra jufke su mi od 1,65 do 1,7 kg a u premes mi ode pola testa-

    Savet:

    Na stolu dimenzija koje ste naveli, Jufka ili kolač testa treba da bude 1,4 kg . Kolač oklagijom razvaljajte na stolu, obavezno dobro rastanjite oklagijom ivice testa, Kada se razvuće na stolu okrajci, —  odnosno testo koje ide u dalji premes treba da bude oko 0,25o do 0,300 kg, tako da ćete dobiti od 0,850 do 0,950 kg sušene – pečene kore na valjku a u premes ide minimum testa.

    Opis Vašeg zamesa ukazuje na valičinu opreme i radionice.

    Ja sam radio zamese od 75 kg brašna 1,5 kg soli i 45 litara vode u turi i dobijao 86 do 87 kolaća težine 1,4 kg u premes se vračalo oko 18 do 20 kg testa

    Što se tiće Vas poštovani Milivoje Joviću Tehnologu alkoholnih pića, drago mi je da ste kao stručno lice tehnolog konsultant počeli i da delite recepture i teglite kore

    Nemogu Vas nazvati Gospodinom jer se status Gospodina dobija rođenjem ili pak obrazovanjem i ponašanjem.

    Šteta što  kao školovanom čeveku Vaše ponašanje nije prilagođeno obrazovanju koje imate.

    Sramno je da se na taj način obračate Gospodinu Borivoju, i sebe uzdižete na mesto koje Vam ne pripada poredivši sebe u svemogućeg i sveznajućeg.

    Radi Vašeg znanja i ravnanja to mesto je Već popunjeno, Nadam se da će te jednog dana doći do saznanja ko je svamogući i sveznajući.

    Sada ste kao što vidim iz Vašeg komentara postali i ekspert za pronalazak opreme i obezbeđenje podsticainih sredstava

    Ne vidim ništa ružno i loše u Borivojevom komentaru osim što je pohvalio ženu koja pokušava da na pošten način prehrani svoju  porodicu.

    Pošto Vam je pamćenje izgleda loše da Vas podsetim u svojim komentarima od 27.06.2017,  19.07.2017,  20.07.2017  i  22.07.2017  dao sam objašnjenje na probleme u vezi izrade kora na koje su nailazili pojedini učesnici foruma,

    Radi Vašeg znanja ja nisam predhodnik koji je batalio posao, već poslovno uspešan vlasni firme  koji ide u korak sa vremenom i prilagođava svoje poslovne poteze zahtevuma tržišta i vremena u kojem živi.

    Tačno je da više ne radim i ne želim da radim kore iz razloga što mi se financijski ne isplate, Radimo duboko zamrznuta peciva, na Veliko i Malo, dajemo zainteresovanim kupcima zamrzivaće na uslužno korišćenje a takođe vršimo i uslužnu izradu peciva zainteresovanim fizičkim i pravnim licima.Mašine za kore stoje i dalje u našem vlasništvu – rasklopljene i konzervirane za neka bolja vremena.

    Poštovani Milivoje Vama je dobro poznato o čemu pišem.

    Za razliku od Vas ja svoje znanje i usluge  pružam potpuno besplatno, bez ikakvih skrivenih namera i očekivanja bilo kakve nagrade.

    Nadam se da će te iz ovoga izvući pouku i nači odgovore na svoja pitanja jer ste pored godina života i obrazovanja koje imate  još životno nepismeni za neke stvari.

    Pozdrav i svako dobro

     

     

    Član 34.505

    Usputno poštovani Rade

    Vama će 23,08,2017 biti prva godišnjica poslovanja Vaše firme za proizvodnju kora, te Vam ujedno čestitam  taj praznik.

    Od  korađije koji taj zanat drži u malom prstu 25 godina.

    Pozdrav  i svako dobro

    Član 34.505

    Veoma interesantan podatak.

    E baš me zanima kave veze ima bezglutensko brašno ručnom  proizvodnjom zanatskih kora,

    A voleo bih da vidim i stručnjaka koji će ručno da istegli koru od brašna u kojoj nema glutena.

    Toliko od mene poštovane kolege korađije

    Član 34.505

    Ma šta naprića sveznajući tehnolože

    Član 34.505

    Poštovani Milivoje i Gospodine Rade

    Baš mi je drago da ste se javili Mogu da Vam kažem da ste kao iskusne korađije upravo izmislili toplu vodu i rupu na saksiji.

    Gospodine Milivoje nesporno je da ste po profesiji tehnolog i to veoma dobar ali samo za proizvodnju rakije, što Vam je uža specijalnost. Izgleda da ste postali i devojka za sve pa ste u svakoj čorbi mirođija.

    Ne ide to brate nisi baš bogom dan za sve.

    Koliko Vam je poznata ručna izrada kora gde se dobijaju kore najboljeg kvaliteta vidi se iz Vaših komentara.

    Što se tiće Vas Gospodine Rade to što sam naveo je tačno i stojim iza toga. Kore su u kalkulaciji troškova možda rentabilan proizvod ali situacija na terenu i odnos sa maloprodajama daje drugaćiju sliku.

    Prodajte Vi na  + 40% stepeni tokom celog leta nekom kore, kad svi trgovci razmišljaju samo o ladnim sokovima, vodi i pivu i baš ih nešto briga za vaše kore a vi morate da živite, plačate dažbine i radnike 12 meseci.

    Ja proizvodnju kora držim u malom prstu a mašine stoje konhzervirane za neka bolja vremena, jednostavno prešao sam na proizvodnju peciva i neću da radim kore jer mi se ne isplate.

    Toliko od mene poštovane kolege korađije i tehnolozi koji pokušavate da napravite recepturu zanatskih kora koje se prave unazad 200 do 300 godina, u zemlji Srbiji gde svaka malo starija baba na selu zna da istegli koru bolje od vas.

    Pozdrav i svako dobro

    Član 34.505

    Osnovni zames za kore je 1kg brašna 0,65 l vode i 2 % soli, Istina je da se kore suše na valjku ali ima i poluokrugle peci gde se kore wsuše ili peku tako što ih majstor prvo tazvuće na sto a zatim iseće na kocke i onda suši plinom na platnu ili na peći. Vi ste poštovani Rade dobro ukazali na problem ali pucanje testa zavisi od mnogo faktora pa na kraj i od samog majstora i njegovog osećaja za testo, kako za zames tako i za razvlaćenje. U našoj radionici se svoje vremeno radilo od 8 do 12 tona mesečno ali sam batalio taj poso jer nije rentabilan, sada radimo duboko zamrznuta peciva.  A ko od trgovaca oće đaba kore neka radi sam.

     

    Član 34.505

    Ako stvarno neko ima problem u proizvodnji kora neka se javi na 061-1847989 savet i pomoć potpuno besplatno i bez ikakvih skrivenih namera.

    Ostavite se tih gluposti i primedbi na temperaturu testa i osoba koje se čude kako to da se kore peku na valjku. Pri spoljnim temperaturama od 35 do 40 stepeni i unutrašnjoj temperaturi u radionici gde pojedine aparature u valjku imaju i do 300 stepeni nije ni čudno što kore pucaju.

    Odgovor na probleme Dušanke i Mirjane  odgovorio je i Rade samo neće niko da sluša pametnog čoveka koji zna iz prakse u čemu je caka. Nema mudrosti treba iskustvo i osečaj za testo, Svako različito brašno ima svoju muku. A štos je i u odležavanju i zrenju kora.

    Mante se bajnih školovanih tehnologa, njima svaka čast učili su školu pa i treba da uzmu neki dinar.

    Kore su bre stari zanati, đaba škola, samo praksa i iskustvo. i što kaže Rade nema recepture. Svako brašno druga muka, osnovni zames postoji u proporcijama brašna,soli i vode, ostalo su finese.

    Neka su Vam blagoslovene slatke muke. Kome je dosadilo da se pati nek se javi.

    Pozdrav i svako dobro

    Član 34.505

    Poštovani Kire

    Deklaracija je jako bitan elemenat na svakom proizvodu a pogotovo na hrani- Iz nje se vide svi bitni elementi koji su vezani za proizvod. Registracija proizvodnje kolača nije komplikovana i možete raditi kod kuće kao stare zanate. Kontaktirajte me na 061-1847989 ili na 064-3660385 ili na biznisalifer@gmail.com rado ću Vam pomoći.

    Sava

    Pozdrav i svako dobro

    Član 34.505

    Poštovana Dušanka  imam višegodišnje iskustvo u proizvodnji kora za pite,gibanice i baklave, debelih seljačkih kora, kora od integralnog, raženog, i heljdinog, i kukuruznog brašna  brašna. Domačih rezanaca za supu kao i drugih proizvoda koje možete napraviti na opremi za proizvodnju kora.

    Posedujemo i dve graniture visoko provitabilne opreme za proizvodnju kora kao i peć za pečenje debelih kora i mlinaca. Oprema nam trenutno stoji jer smo se preusmerili na proizvodnju duboko zamrznutog peciva: program lisnatog peciva, program danskog peciva, proizvodnja pita i bureka.

    Ukoliko Vam je potreban bilo kakav savet i pomoć u proizbodnji kora slobodno me možete kontaktirati na mejl biznisalifer@gmail.com ili na 061-1847989  Sava.

    Pozdrav i svako dobro

    Član 34.505

    Poštovana Marijana  imam višegodišnje iskustvo u proizvodnji kora za pite,gibanice i baklave, debelih seljačkih kora, kora od integralnog, raženog, i heljdinog, i kukuruznog brašna  brašna. Domačih rezanaca za supu kao i drugih proizvoda koje možete napraviti na opremi za proizvodnju kora.

    Posedujemo i dve graniture visoko provitabilne opreme za proizvodnju kora kao i peć za pečenje debelih kora i mlinaca. Oprema nam trenutno stoji jer smo se preusmerili na proizvodnju duboko zamrznutog peciva: program lisnatog peciva, program danskog peciva, proizvodnja pita i bureka.

    Ukoliko Vam je potreban bilo kakav savet i pomoć u proizbodnji kora slobodno me možete kontaktirati na mejl biznisalifer@gmail.com ili na 061-1847989  Sava.

    Pozdrav i svako dobro