Nedjo

Napravljene poruke na forumu

  • Autor
    Članci
  • Član 36.655

    Pozdrav svima.

    Vidim da ljude dosta zanima proizvodnja matičnog soka od aronije pa evo da pokušam pomoći.

    Mi imamo svoju plantažicu aronije od cca 500 sadnica posadjenih 2011. godine pred zimu. Sok pravimo sami u svom pogonu, koji stalno usavršavamo, i kompletan proces proizvodnje smo već opisali ovde: https://www.facebook.com/maticnisokovi/posts/227222714577060., da ne bismo ceo dan odgovarali na pitanja.

    Što se tiče ostatka od ceđenja i mi smo pokušali praviti rakiju, ali se ispostavilo da treba dodati suviše vode i još gore suviše šećera, jer sok odnese većinu šećera, tako da smo od toga odustali. Naredne godine ćemo probati od svežih bobica da napravimo rakiju i očekujemo da bude izuzetnog kvaliteta je aronija ima u sebi preko 22% šećera (mereno refraktometrom).

    Takođe smo probali ostatak osušiti i dobiti čaj od njega, ali opet je ukus bio suviše blag, opet verovatno zbog toga što sok odnese dosta sa sobom.

    Ali kako je nama žao da ta suva materija propadne, jer u sebi sadrži mnoogo zdravih sastojaka,  naredne godine ćemo je osušiti i samleti u „brašno“ pa ćemo dodavati beskvasnom hlebu.

    Samo nek je zdravo. ;)

    Volimo da saradjujemo sa svima koji misle da smo ovde jedni zbog drugih, tako da ako imate nekih pitanja, a mi imamo odgovor, rado ćemo ga podeliti sa vama.

    Živeli.