Amici

Napravljene poruke na forumu

  • Autor
    Članci
  • Član 2.522

    Poštovani Zdravko, da li nam možete preneti nešto više od toga što su Vam kolege iz Čačka rekle?
    Barem neke osnovne zamerke ili probleme?

    Član 2.522

    Moj savet – ne vredi uskociti na forum i reci – zanima me sve, detalji, saveti, trikovi, nisam jos ni poceo.
    Najbolje sto mogu preporuciti – Google.com, trazite: proizvodnja etarskih/etericnih ulja, bazna ulja, destilacija ulja, lekovito bilje. Naravno, bilo bi idealno to sve uraditi i na engleskom jer cete pronaci mnogo mnogo vise informacija, tutorijala, objasnjenja, primera destilacionih kazana, sorti koje se koriste, ideja za plasman, eventualno cena itd.

    Kad se na to potrosi jedno mesec dana istrazivanja i ucenja i kad krene da Vam se stabilizuje odredjena baza znanja – mislim da tek onda ima smisla traziti savete po forumima jer onda vec mozete i prepoznati ko Vam daje korisne informacije a ko mozda ne.

    Sve to kazem u najboljoj nameri, kako ne bi lutali i cekali pomoc na nacin na koji cete je nesto teze dobiti. O etericnim uljima ima poprilicno literature, za onu na srpskom nisam siguran, ali sam siguran da je i tu ima. Naravno, uvek se isplati otici do nekog poljoprivrednog ili tehnoloskog fakulteta i malo obici njihove skriptarnice i knjige koje su eventualno izdali.

    Kod nas se to nesto manje koristi, ali sve pohvale za pravac razmisljanja – treba na tome raditi. Kamo srece da se vise sadi kamilica a manje kukuruz. I naravno – da ima ko i daje otkupi i obradi. Ja sam se licno vise bavio baznim uljima tako da ne bih da dajem direktne savete oko etericnih, ima ljudi koji to znaju bolje od mene.

    Član 2.522

    Necu mnogo pomoci, ali evo mala dopuna – po definiciji BIOdizel se ne proizvodi od naftnih derivata vec od biljne ili zivotinjske masti, uz odgovarajucu obradu.
    Mozda je moguce napraviti neku vrstu dizela ili pogonskog goriva recikliranjem ili nekakvom naknadnom obradom motornog ulja, ali to se svakako nece zvati biodizel. :)
    Zato se biodizel moze komotno praviti od otpadnog jestivog ulja iz restorana, uz najcesce malo komplikovaniju obradu nego kod npr nekoriscenog ulja (zavisi od toga koliko puta je to ulje iskorisceno za przenje i sl), ali je vrlo moguce i izvodljivo.

    Član 2.522

    Našao sam podatke za onog drugog pomenutog proizvođača: Panda, Gornji Milanovac (www.panda.rs)

    Moguće da pored plastične imaju i staklenu ambalažu, za to nisam siguran – ne vidim je na sajtu, ali mi se čini da su rekli da imaju.

    pozdrav.

    Član 2.522

    Pozdrav,

    Imate ambalazu poput te u EkoPlastu, Novi Sad.
    Ja sam nedavno nesto porucivao od njih.. malo su udavili sa birokratijom :) tako da jos uvek nisam zavrsio porudzbinu, ali imaju i tu ambalazu.

    A ima i jedan proizvodjac iz Gornjeg Milanovca.. sad ne mogu da nadjem ni ime ni kontakt, ali ako nadjem javicu Vam.

    pozdrav, Andrej.