Željko

Napravljene poruke na forumu

  • Autor
    Članci
  • Član 5.812

    Zahvaljujem na pozdravu „Ganga07“ i jednako uzvraćam, ali ne mogu pomoći. To što ti tražiš je nešto što se radi industrijski i tu bi možda mogao pomoći „Krajina“. Kad već imaju Gavrilovićev recept za kobasice i kulene (pretpostavljam – industrijski recept) onda vjerojatno imaju i za ostalo što ti treba. U Slavoniji se, po kućama, rade samo kobasice i kulen, s tim što se kulen pakuje u dve različite ambalaže, pa se onaj upakovan u debela creva, zove „Kulenova seka“.

    Član 5.812

    Hvala Blinki, pogledaću to, a ja zaboravih staviti adresu na koju mi se možete javiti za priručnik, a imam i jedan o sadnji i uzgoju Aronije, pa ću rado poslati obadva onom ko mi se javi. zseatovic@gmail.com

    Član 5.812

    Možda si u pravu zemljak. Mogu da se raspitam kako je išlo s dimljenjem, jer ove godine su mi i kobasice i kulen u crevu (kulenove seke) odlični. Dimio ih je moj šurak u Slavoniji a sušio sam ih u Šumadiji (okolina Barajeva). Istina, vreme je odlično za sušenje i skoro sve je već u zamrzivaču. Na tavanu je ostalo još nešto debljih kulenova koji treba da se osuše. Evo ti moja privatna e-mail adresa pa da razmenimo (razmijenimo) recepte: zseatovic@gmail.com

    Član 5.812

    Imam jedan, rekao bih zgodan, priručnik o kalemljenju, preveden sa engleskog, sa fotografijama, i rado bih ga stavio svima na raspolaganje samo ovde se ne nudi opcija za upload nekog štiva.

    Član 5.812

    Ne znam odakle si, prijatelju, ali u Slavoniji znaju da se crevo buši iglom dok se meso nadeva u crevo. To se radi polako kako bi se sav vazduh istisnuo iz creva. Ta promena boje je, u suštini, užegla masnoća zbog prisustva vazduha u crevu. Crevo, svojim oblikom treba da prati sakupljanje mesa sušenjem i ne sme da se pojavi vazduh između creva i mesa. U tvom slučaju, sigurno je u kobasici ostalo vazduha i masnoća je užegla. Možeš i to da jedeš ali nije ukusno – oseti se da je užeglo.