Slobodan

Napravljene poruke na forumu

  • Autor
    Članci
  • Član 2.080

    ZAKON O BEZBEDNOSTI HRANE
    Анализа опасности и критичних контролних тачака (НАССР)
    Члан 47.
    Субјекти у пословању храном дужни су да успоставе систем за осигурање безбедности хране у свим фазама производње, прераде и промета хране, осим на нивоу примарне производње, у сваком објекту под њиховом контролом, у складу са принципима добре произвођачке и хигијенске праксе и анализе опасности и
    критичних контролних тачака (HACCP).
    Министар, односно министар за послове здравља, ближе прописује
    услове за оцену поступака самоконтроле из става 1. овог члана.
    Упутство за добру произвођачку, хигијенску праксу и HACCP

    Члан 48.
    Субјекти у пословању храном дужни су да користе упутство за добру произвођачку и хигијенску праксу и примену HACCP.
    Субјект у пословању храном дужан је да има у сталном радном односу одговорно лице одговарајуће стручне спреме за спровођење добре произвођачке и хигијенске праксе и примену HACCP.

    Ako prizvođač hrane ima adekvatnu kadrovsku strukturu on može oformiti tim u okviru kolektiva i uspostavi sistem HACCP. Druga opcija je da dopuni tim sa spoljnim stručnim konsultantom. I treća opcija je da angažuje agenciju koja će implementirati HACCP. Inače Zakon nigne ne kaže da HACCP mora da se sertifikuje!!! To je uslov kada neko želi sebi da dokaže da mi je sistem kvalitetno odrađen, kada to zahtevaju veliki sistemi (np.hipermarketi) ili kad proizvode izvozi.

    Član 2.080

    Prvo da vas pozdravim.
    Po meni svi masu nekim sertifikatima tako da je to u ovo vreme „macka u dzaku“. Praxa je nesto drugo. Svako sredstvo mora da se proba u manjoj kolicini i proveri da li zadovoljava. Moj savet je da se uvek konsultuje najiskusnija osoba u firmi koja proizvodi hem sredstva. Svaki savet je bitan jer su problemi razliciti od proizvodnje do proizvodnje.

    Vezano za doziranje – firma Hemodom iz Sremske Kamenice proizvodi veliki asortiman hem-dez sredstava (52 sredstva), ali su i zastupnici firme Vikan iz Danske koja je lider u proizvodnji pribora po HACCP sistemu. E, taj Vikan ima tzv. 4 MIX DOZATOR, uredjaj koji se zakaci na zid i prikljuci na vodu, iz koga idu 4 creva u boji u 4 posude sa hemikalijama. Pomicu malih ulozaka se podesava koncentracija za svako sredstvo ponaosob. Radnik samo treba da pomeri prekidac na zeljeno sredstvo i otvori slavinu. Uredjaj dozira hemikaliju U PROTOKU tako da nem greske sipali vi 2 ili 202 litra rastvora. Na ovaj nacin se pravi uvek ispravna (propisana) koncentracija, a o ustedama i da ne govorim. Mislim da je cena oko 350e. Ako nekoga bas zanima ovaj uredjaj evo vam link pa skinite katalog u .pdf formatu: http://www.vikan.com/sw8890.asp