zoran

Napravljene poruke na forumu

  • Autor
    Članci
  • Član 3.636

    Интересује ме да ли је неко успео да дође до изворног текста најновије Инструкције Министарства пољопривреде, у вези примене HACCP система. Мало ми је нејасно на које се „малопродајне објекте“ одности та инструкција. Да ли у те „малопродајне објекте“ спадају и занатски и угоститељски објекти у којима се припрема и сервира храна? Нелогично ми је да не треба радити анализу CCP у објектима где може доћи до директног загађења.

    Član 3.636

    Člana 47. Zakona o bezbednosti hrane:

    „Subjekti u posloavanju hranom dužni su da uspostave sistem za osiguranje bezbednosti hrane u svim fazama proizvodnje, prerade i promta hrane,osim na nivou primarne proizvodnje, u svakom objektu pod njihovom kontrolom, u skladu sa principima dobre proizvođačke i higijenske prakse i analize opasnosti i kritičnih kontrolnih tačaka (HACCP).

    Ministar, odnosno ministar za poslove zdravlja, bliže propisije uslove za ocenu postupaka samokontrole iz stava 1.“

    Na osnovu ovoga se vidi da je potrebno uspostaviti HACCP sistem, koji ce biti kontrolisan od strane inspektora. Sertifikaciju mogu da obave subjekti koji bi se bavili proizvodnjom robe koju bi izvozili. HACCP sistem nije obavezan samo za subjekte koji se bave proizvodnjom hrane, vić i za ostale koji učestvuju u prometu (trgovine, transportne firme,…)