jovana

Napravljene poruke na forumu

  • Autor
    Članci
  • Član 5.174

    Bilo bi lepo da se priključe tehnolozi u tumačenju Pravilniks čiji deo glasi:“Vrstu i količinu upotrebljenih sirovina u odnosu na neto količinu proizvoda“.
    Neto količina upotrebljenih sirovina za istu vrstu hleba menja se u recepturi zbog različitog kvaliteta upotrebljenog brašna. Na osnovu toga u specifikaciji ne mogu striktno da odredim količine sirovine jer su promenljive. Ako je to potrebno uraditi samo zbog inspekcije nema potrebe jer može veoma lako da procentualni udeo prevede u količinski na osnovu izveštaja o laboratorijskom ispitivanju brašna i realnih parametara pogona u trenutku nadzora.

    Član 5.174

    Da, u redu, ali kako (vrsta i kolkicina upotrebljenih sirovina)da napisem specifikaciju u tezinskom odnosu. Kolicine u specifikacijama su mi u % npr: brasno 100%, so 2%, voda 40-60%; dok mi normativi sadrze tacne kolicine koje zavise od osobina sirovina. Nije mi brasno u svakoj isporuci sa podjednakim %vlaznosti tako da mi tezinski delovi variraju. Tako npr.za hleb jednom dodajem 0,1995 l vode, a u drugom slucaju 0,206 l i specifikacija hleba mi nije odgovarajuca. Normativi su mi uskladjeni sa svakom nabavkom sirovina i menjaju se po potrebi.
    P.S. Poziva se na Pr.o kvalitetu zita, mlinskih i pekarskih proizvoda, testenina…
    Hvala.