Reklama

Djordje

Napravljene poruke na forumu

 • Autor
  Članci
 • Član 109

  Poštovani kolega,

  Ne znam da li u BiH ograničavaju doziranje karmina, sve Vam zavisi od koncentracije, koncentrovanije boje su skuplje, ali im je doziranje znatno manje i obrnuto. Ja volim da koristim mešavinu karmina i boje izolovane iz cvekle, nekako mi je najjeftinija i najlepša.

  Veliki pozdrav,
  Đoakim

  Član 109

  Ne znam za šta su Vam potrebni, svinjske kožice imaju dosta vezivno-tkivnih proteina i ako dodate u proizvod 20% sv emulzije, blizu ste gornje granice sto se tiče vezivno-tkivnih proteina. S druge strane oni su Vam jako značajni, zato što daju čvrstoću proizvodu i elastičnost.
  Ako Vam fale ukupni proteini, onda probajte sa Izolovanim proteinima soje ili možda čak sa MOM-om.
  Pozdrav

  Član 109

  Ako sam dobro razumeo pitanje, MOM kod pilećeg parizera tj. pariske predstavlja meso i možeš ga dodati i do 50%, ali moraš smanjiti led na ispod 20% i još ako dodaš 5% ficne i 15% tvrde masnoće, imaćeš super proizvod. Ako imaš mogućnosti dodaj i hidrokoloide.

  Veliki pozdrav

  Član 109

  Nemam baš nekog iskustva kod dimljenja goveđeg mesa, ali idem na 2 bara i mislim da bi mogla da koristiš i hidrokoloide, a da izbaciš 548. Dalje koristim režim 5h tamblovanja sa intervalom 10 min rad, 20 min. pauza i sledeći dan kačim na štapove i dimim.

  Član 109

  jOjA Escribió:

  Nakon plocica, potrebno je zatvoriti uglove izmedju dva zida, po hasap standardu treba da "ugaonici" budu od prohroma, ali kad se izracuna duzina svih ugaonika zidova i pomnozi sa cijenom prohroma, cifra koja izlazi je sumanuta. Tako je i kod "kanalica" za struju i vodu. Vjerovatno postoji neka "fora" sa kojom bih zamjenio prohrom ;) pa da to poslje prodje kao ispravno.

  To je sve jako skupo i ko nema pristojno trziste… nemam pojma kako ce proizvoditi hranu. Najlakse je sagraditi i uzeti kredit, ali kako to otplatiti…

  Član 109

  Pravilnik je izasao krajem januara i mislim da se zove: Pravilnik o higijensko sanitarnim uslovima koje trebaju da ispunjavaju objekti za proizvodnju proizvoda od mesa, zaboravio sam broj mislim da je 53/08 i tu pise da zidovi treba da budu oblozeni materijalom koji je svetle boje i koji se lako pere i naravno otporan na sredstva za pranje, podovi nesmeju da budu klizavi i na njima voda nesme da se skuplja, tako da o izboru materijala nista ne pise i tu po meni svakako mogu da idu industrijske plocice.
  Pozdrav,

  Član 109

  gaga Escribió:

  ja sam naisla na mnogo razlicitih receptura
  to sa mesom buta je preskupo a mislim da je steta takvo meso samljeti
  da li je ko pokusao sa govedjim srcima?

  Idi sa onim sta imas, zavisi od sirovinske baze, mozes junetinu a mozes i svinjetinu i ja bih isao sa ficnom (70: 30) i dodao bi 25 % loja 10 % voda/led 10 % sojinog brasna i/ili ljuspica i dodas jos neki stabilizator i mislim da bi to bilo to.

  Član 109

  jOjA Escribió:

  Nadam se da cete imati razumjevanja za pocetnika…
  Vrlo relativno sam nov u proizvodnji hrane. Porodicni posao mesarstvo, trenutno prodavnica (mesara) i proizvodni pogon u pocetnom stadiumu gradnje.
  Prvi cilj u pro?irivanju porodi?nog posla mi je uvodjenje HACCP sistema u buduci proizvodni pogon.
  Nisam dosad imao iskustva sa HACCP sistemom, pa bi mi pomoc bilo kog znacaja bila od pomoci…

  Unapred hvala.

  Svi jako puno pricaju o HACCP-u a niko ne govori sustinu da svaka normalna firma koja hoce da ima ydravstveno bezbedne proizvode ima HACCP, svako bi trebao da kontrolise temperaturu u komori i proizvodnim prostorijama i jedina novina je u zapisivanju i konstantnom pracenju i vodjenju kartona masina i merne opreme- to je sustina i gledaj da kad budes uvodio HACCP da probas da ides bez ISO – a ili da ih uvodis odvojeno.
  Puno uspeha i srece u borbi sa standardima i ovim novim pravilnikom o izgledu objekata za proiyvodnju preradjevina koji je uzasno rigorozan.

  Član 109

  gaga Escribió:

  pauflek…mislim da je dio sa prednjeg cereka,misic sa prsa ali nisam sigurna
  ovo sa govedjim srcima doziranje je 5 procenata ali nikako da probam

  Puflek je sa zadnjeg cerega i on se drugacije zove trbusina, znaci nastavlja se na but.